Hanácké novinky vás prosí o podporu. Nejsme závislí na vlivových skupinách, záleží nám na čtenářích

Vážení čtenáři Hanáckých novinek, dovolujeme si Vás touto formou požádat o malou podporu naší činnosti. Redakce působí na Olomoucku jako zcela nezávislá na politických stranách a vlivových skupinách všeho druhu a snaží se řadu let poskytovat profesionální investigativní a autorskou žurnalistiku.

Působíme v době, která je pro regionální média velmi nesnadná. Velcí inzerenti, zastupovaní většinou agenturami v Praze, nejeví o regionální žurnalistiku zájem. S faktickým vymizením tištěné podoby novin přišly během času menší regionální redakce o další významný díl svých příjmů.

Měly na výběr ze dvou cest – buď zaprodat se mocným, z té či oné strany, nechat se řídit a poskytovat nevyvážené zpravodajství, poplatné obvykle nejrůznějším radničním klikám, a na ně navázaným podnikatelům. Odstrašujících příkladů najdeme i v našem regionu mnoho. Druhou cestou bylo zachovat si nezávislost, jakkoli je tato cesta extrémně bolestivá, a v trvalé ekonomické nejistotě.

Záleží nám na vás, na čtenářích, a snažíme se pravidelně pracovat ve váš prospěch. Pomáháme těm, kteří to potřebují, a jen za poslední období rádi připomeneme například kauzu sociální ubytovny na Bělidlech, kde žijí lidé ve zcela otřesných podmínkách, otevřeli jsme diskusi o smyslu uzavírky Chválkovické ulice, nebo jsme se zastali obyvatel Domamyslic, kde v obytné zóně vzniká načerno areál s průmyslovými halami.

Je samozřejmé, že jsme při naší práci mnohdy vzbudili i negativní reakce, což je nutný úděl publicistů, kteří neopisují tiskové PR zprávy radnic, nenásledují z kanceláčí jejich předžvýkaný tematický diskurs, ale přinášejí témata vlastní, na základě denní práce v terénu, a nebojí se zaujímat občanské postoje.

Velmi Vám děkujeme za jakoukoli, i velmi drobnou podporu naší práce, a budeme tu dále pro Vás.

Účet pro podporu: 2901316490/2010

Vlastimil Blaťák, šéfredaktor