Ubytovna hrůzy na Bělidlech: Kromě mříží na oknech nyní začal majitel stavět kolem budovy i plot

Ubytovna pro sociálně potřebné v Olomouci na Libušině ulici zřejmě zostřuje režim. Kolem zcela nevyhovujícího objektu nyní majitel staví plot. Ubytovna se dostala do obecného povědomí ve chvíli, kdy se na oknech pokojů objevily mříže a objekt se začal na noc zamykat. „Kdyby začalo v noci hořet, my jsme tam zamčení jak mukli,“ svěřil se Hanáckým novinkám jeden z obyvatel domu hrůzy.

Ubytovna na Libušině ulici na Bělidlech děsí Olomouc. Ani ne tak pohybem nepřizpůsobivých osob v jejím okolí, ale spíše podmínkami, za kterých lidé v tomto soukromém ubytovacím zařízení žijí.

Hanáckým novinkám se podařilo zdokumentovat, že v objektu bydlí násobně více lidí, než kolik dovolují předpisy. Majitel objektu však podle svědectví ubytovaných, která se přesně shodují, přijímá peníze poskytované klientům Úřadem práce jako příspěvek na bydlení, od násobného počtu osob. Opakované kontroly úřadů ale na žádné pochybění nepřišly.

6 600 korun za lůžko, podmínky horší, než v base. Byznys s chudobou jen kvete

Podle hned několika svědectví obyvatel domu stojí lůžko v ubytovně 6 600 korun. Tyto peníze platí majiteli ubytovny Úřad práce formou příspěvku na bydlení, a to za násobně více osob, než kolik bych ji v objektu mělo být. Úřadům to zjevně vůbec nevadí, a posílají majiteli peníze dál.

Taková částka je navíc zcela nesrovnatelná například s vysokoškolskými kolejemi, kde studenti platí za postel jen zhruba polovinu, se zcela jiným standardem kvality bydlení.

„Šetření v místě probíhá na zmiňované ubytovně průběžně jak v návaznosti na nově uplatněné žádosti o dávky pomoci v hmotné nouzi, tak i namátkově pro kontrolu faktického stavu (ověření okruhu společně posuzovaných osob a užívání ubytovacího zařízení). Poslední šetření zde proběhlo dne 19.04.2024,“ uvedl na náš dotaz ředitel olomouckého Úřadu práce Vlastimil Přidal.

Žádní kontrola Úřadu práce ovšem neshledala ze strany majitele a počtu ubytovaných osob pochybení. Důvod, proč se tak děje, odhalili našim reportérům sami obyvatelé domu. Podle jejich mnohačetného svědectví se v objektu ubytovny nachází přes den jen přesně tolik osob, kolik připouštějí normy. „Večer, když už kontroly nechodí, mohou přijít všichni ostatní. Páry se sestěhují k sobě, a ráno se zase rozejdou,“ popsal zažitou praxi, jak brát peníze od státu na více osob jeden z dnes už bývalých klientů ubytovny. Na ubytovně hrůzy na Libušině bydlel podle svých slov čtyři a půl roku.

Pochybení ale neshledal ani stavební úřad, který v místě konal kontroly taktéž opakovaně. „Ve vztahu k této ubytovně stavební úřad směřoval vůči vlastníkovi výzvu, aby stavbu užíval, respektive zajistil užívání v souladu s vydaným kolaudačním rozhodnutím. Za účelem ověření splnění povinnosti dle výzvy stavební úřad provedl kontrolní prohlídku stavby, při které již neshledal porušení stavebního zákona,“ uvedla pro Hanácké novinky vedoucí stavebního odboru v Olomouci Ludmila Marková.

Podle čeho stavební úřad rozhodoval, ovšem není známo. V objektu není ubytovaným (a draze platícím) klientům k dispozici ani umyvadlo na pokoji, o neprozvučnosti stěn a dalších normách nemluvě.

Majitel odmítl redakci rozhovor a nyní staví kolem objektu navíc plot

Provozovatel ubytovny, pan Marek Toul, odmítl redakci Hanáckých novinek rozhovor. „Nemám důvod,“ odpověděl na dotaz, zda se chce vyjádřit ke zdokumentovaným zjištěním.

Už v minulosti přitom nechal na okna objektu nainstalovat mříže, aby po večerním uzamčení objektu nemohli lidé dovnitř ani ven. „Kdyby začalo v noci hořet, my jsme tam zamčení jak mukli,“ svěřil se Hanáckým novinkám jeden z obyvatel domu. Podle svědectví jiných obyvatel si museli klienti dokonce mříže sami zaplatit.

O poměrech v ubytovně zveřejnila redakce Hanáckých novinek před týdnem reportáž, ve které se někteří klienti odhodlali o věcech promluvit. Reportáž si můžete prohlédnout zde.

Krátce po natočení a zveřejnění videoreportáže ale začal kolem ubytovny ještě navíc vznikat plot, jak je patrno z úvodní fotografie.

Lze dokázat rozpor mezi počtem oficiálně ubytovaných osob a počtem lidí z objektu, kteří dostávají dávky? Ne, Úřad práce údaje nesdělil

Redakce Hanáckých novinek dotázala olomoucký Úřad práce , zda lze anonymizovaně sdělit, kolik peněz bylo na dávkách na bydlení vyplaceno lidem, přihlášeným na této adrese, za rok 2023. „Omlouváme se, ale jako státní úřad máme povinnost chránit soukromí a citlivé informace našich klientů. Proto nebudeme specifikovat, jaký objem dávek bylo vyplaceno pro obyvatele jednoho jediného objektu. Obecně můžeme informovat, že jsme v roce 2023 vyplatili na úhradu nákladů na bydlení na KoP Olomouc celkem 31 658 244 Kč,“ sdělil redakci ředitel Přidal.

Redakce však má zdokumentováno, že v objektu skutečně bydlí zhruba dvojnásobek osob oproti počtu, který by byl přípustný, a tito všichni čerpají podporu na bydlení.

Vlastimil Blaťák