Město zařízlo Chválkovice nečekaným uzavřením ulice Na Zákopě. Uzavírku nikdo není ochoten vysvětlit

Probíhající rekonstrukce Chválkovické ulice, o níž se Olomoučané dozvěděli až koncem srpna, tíží celé město i jeho okolí hodinovými zácpami. Ty ovšem podle redakčního zjištění vůbec nemusely v takové míře nastat. Radnice o víkendu před zahájením prací nečekaně uzavřela ulici Na Zákopě, čímž mimo jiné skoro úplně odřízla průmyslový areál na Železniční ulici.

Ulice, která běžně funguje v jednosměrném provozu, byla i během oprav na Chválkovické v roce 2013 obousměrně otevřena, a odlehčila tak těžce zkoušené čtvrti. Ve stejném režimu měla být k dispozici i nyní, radnice ji ale v pátek 6. září odpoledne, těsně před zahájením prací, nečekaně zcela uzavřela. Způsobila tím problémy nejen všem obyvatelům Chválkovic, ale také firmám, které v oblasti působí. Zaměstnanci se nemají jak dostat do práce, klienti a zákazníci NUTREND WORLD ruší návštěvy nebo rezervace, vznikají tak i závažné ekonomické komplikace.

O uzavření ulice Na Zákopě jsem dostal info od někoho jiného v pátek ve dvě odpoledne, říká ředitel NUTREND WORLD Antonín Hrudník

První informace o tom, že se má uzavřít Chválkovická, jsem dostal od pana majitele až 21. srpna. Ptal se mě, jestli o tom někdo z nás ví,“ svěřuje se Antonín Hrudník, ředitel hotelového komplexu NUTREND WORLD. Jeho slova potvrzuje i Jana Klváčková, vedoucí personálního oddělení společnosti Horiba. Také ona se o chystané uzavírce dozvěděla až koncem srpna, a to nikoli z oficiálních míst.

Antonín Hrudník začal celou věc ihned komunikovat se stavbyvedoucím, zodpovědným za harmonogram prací. „S panem Superatou ze společnosti Strabag jsme několikrát diskutovali průběh celé akce. Upozorňoval jsem na dopady pro zaměstnace všech firem, jejich dodavatele a odběratele, samozřejmě zákazníky. K nám například denně přijíždí skoro tisícovka zákazníků,“ říká Hrudník.

Harmonogram prací a uzavírek, který následně dostal, říkal, že k zahájení prací dojde 9. září, a objízdná trasa bude vedena ulicí Na Zákopě, která bude sloužit osobním vozidlům a bude po dobu objížďky obousměrná. „S tím jsme počítali. Pro zákazníky jsme připravili informační materiál, kudy se k nám dostat, a bylo to pro nás přijatelné,“ říká Hrudník.

V pátek odpoledne před zahájením uzavírky pak z ničeho nic přišla šokující zpráva, že ulice Na Zákopě se zavře.

Proč to magistrát udělal? Nikdo neví, město nekomunikuje

Ulice Na Zákopě, paralelní s Chválkovickou, přitom jako přirozená objížďka fungovala vždy. Naposledy v roce 2013. Tehdy se stavební práce na Chválkovické rozeběhly 23. září a vozidla do 3,5 tuny mohla ulici Na Zákopě obousměrně využívat. Stejně měla ulice fungovat i letos. Na poslední chvíli ale bylo naráz všechno jinak.

I my jsme měli informace, že bude ulice Na Zákopě otevřená. Když jsem potom v pondělí jela do práce, vjela jsem do ulice a na poslední chvíli jsem si všimla, že vjíždím do zákazové značky,“ říká Jana Klváčková.

Nečekané zavření ulice Na Zákopě byl pro všechny šok. Firmy, sídlící na Železniční ulici, ale i obyčejní občané nebo zaměstnanci se začali ihned dotazovat magistrátu a odboru dopravy. „Snažíme se s tím bojovat, ale zatím výsledek je spíš výsměchem pro všechny. Na námi zaslané žádosti nebo stížnosti, kde popisujeme a vysvětlujeme, chodí od vedoucí odboru paní Zdeňky Gajdošové jen univerzální odpovědi, které kopíruje všem, kteří takový dotaz položí,“ svěřuje se Hrudník. Jeho slova potvrzuje i Jana Klváčková, která ukazuje vytištěný e-mail se zcela totožnou odpovědí. Ctrl C + Ctrl V. Redakce Hanáckých novinek dotázala v této věci olomoucký magistrát také, odpovědi se ale nedočkala vůbec.

Podrobnější odpověď zaslal alespoň Jan Pavliš, vedoucí oddělení státní správy na úseku pozemních komunikací. „Ovšem v zastoupení referentky Vlachové, sám se odpovědět neobtěžoval. A jeho odpověď byla v mnohém až urážlivá,“ říká Antonín Hrudník.

Na odškodnění nemáte nárok, předjímala referentka, přestože se na to nikdo neptal

Zpráva referentky Edity Vlachové je velmi zajímavá (redakci je kopie e-mailu k dispozici). V odpovědi na žádost o změnu dopravního značení sděluje, že změna provedena nebude, a upozorňuje, ať firmy nepočítají s náhradou škody, neboť „nemají nárok“. Pozoruhodné je, že tento požadavek nikdo nevznesl a nikdo se na náhradu škody neptal.

Ekonomické škody přitom firmám jednoznačně vznikají. Společnosti, sídlící na Železniční ulici v areáli InPark, jsou pro ekonomiku a zaměstnanost Olomouce poměrně zásadní. V areálu pracuje odhadem 1500 lidí, do Nutrendu přijíždí podle ředitele Hrudníka měsíčně okolo dvaceti tisíc osob. K tomu samozřejmě obyvatelé Chválkovic, kteří se nemají jak dostat domů.

Oficiálním důvodem k uzavření ulice Na Zákopě, podle stroze komisních zpráv vedoucí odboru dopravy Gajdošové, měl být volný průjezd MHD. Zdůvodnění je ale zcela postavené na hlavu tím, že autobusy Dopravního podniku města Olomouce si dál vesele jezdí po Chválkovické, a použití ulice Na Zákopě se tak týká jen dálkových autobusů, které ulicí projedou do hodiny maximálně čtyři.

Paní Gajdošová mezitím tutéž zkopírovanou odpověď přeposílá všem, kteří se zeptají. Firmám, jejich zaměstnancům, kteří se nemají jak dostat do práce, než hodinovými kolonami přes Tovéř. „Všichni máme v e-mailu bez skutečného zdůvodnění nebo náznaku odpovědnosti tu stejnou odpověď. Můžete se na paní Gajdošovou obrátit taky,“ uzavírá Jana Klváčková.

Vlastimil Blaťák