Přehledná časová osa kauzy Sigma a proč si myslíme, že vstup Američanů už nedopadne

Olomoucí cloumá odpor veřejnosti vůči vedení fotbalového klubu Sigma. Ve změti protikladných stanovisek, která z různých stran zaznívají, přinášíme časovou osu celé kauzy od počátku letošního roku, a neblahou predikci nejbližšího vývoje. Sami přitom doufáme, že naberou události jiný spád…

26. února: Sigma nečekaně odvolala trenéra Jílka

Bylo to překvapení. Výsledky na jaře sice zaostávaly za očekáváním, ale až doposud si olomoučtí fanoušci mysleli, že klub pracuje v trenérské otázce koncepčně, a dva tři ztracené zápasy nemohou Jílkovu pozici ohrozit.

„Trenérovi patří poděkování za odvedené služby. Během let se Sigmou dosáhl několika jasných úspěchů. V současné chvíli jsme však cítili, že je třeba přistoupit ke změně a dodat mužstvu impuls,“ řekl tehdy k odchodu trenéra sportovní manažer Ladislav Minář.

Fotbalová veřejnost na to ale měla jiný názor, a dlouhodobé problémy klubu viděla jinde, než v osobě trenéra.

Začátek března: Michal Kvasnica z Deníku Sport si „dovolil“ kritizovat

Rozbuškou pro současné dění byl zveřejněný názor redaktora Deníku Sport Michala Kvasnici. Ten se ve svých textech podivil nad vnitřním fungováním fotbalového klubu, nad praktikami sportovního ředitele Mináře a nad ekonomickými kostlivci.

Namísto, aby tím zahájil širokou, odbornou i laickou diskusi, která byla v ten moment – pro jakoukoli budoucí očistu – už zcela nezbytná, schytal to vzápětí od vedení klubu skoro až nenávistným odsudkem.

6. března: První „seminárka“ vedení, která pobouřila dav

Pět členů představenstva akciové společnosti Sigma bylo podepsáno pod prohlášením, které klub 6. března vydal v reakci na Kvasnicův článek.

„SK ​Sigma Olomouc se veřejně ohrazuje proti opakovaným a ničím nepodloženým výrokům Michala Kvasnici, redaktora Deníku Sport, v mediálních výstupech nejen v posledním týdnu…  však považuje za nutné zásadně odmítnout obvinění, náznaky obvinění a ničím nepodložené spekulace redaktora Michala Kvasnici. Zejména pak takové, které zpochybňují ekonomickou kondici klubu. Klub nemá „kostlivce ve skříni“, nemá „ekonomické problémy“, ani se v něm „neztrácejí peníze“, jak Michal Kvasnica opakovaně tvrdil, ať už v podcastu Liga naruby (27. února), ve svých žurnalistických textech v Deníku Sport a na portálu isport.cz, či naposledy v podcastu České televize Fotbal Fokus Podcast,“ stálo v prohlášení klubu.

Na reakci byla zarážející dikce, připomínající občas skoro až normalizační prohlášení. Neustálé osočování klubu z nekalých praktik bez jakýchkoliv důkazů a bez možnosti vyjádření ke konkrétním záležitostem považuje SK Sigma Olomouc za zcela neprofesionální ze strany novináře. Lživá tvrzení o údajných ekonomických problémech klub významně poškozují,“ stálo v neuvěřitelném prohlášení.

Na text vedení klubu ještě Michal Kvasnica reagoval ZDE, v Olomouci ale začala tikat časovaná bomba.

16. března: Otevřený dopis předsedovi představenstva Sigmy

O několik dní později jsme na Hanáckých novinkách publikovaný obsáhlý Otevřený dopis předsedovi představenstva Sigmy Olomouc s výzvou k odstoupení. Ten reagoval nejen na zmíněný normalizační styl předchozího vyjádření představenstva, ale na sérií dokumentů také poukazoval na absurdnost výroků Petra Konečného o tom, že Sigma Olomouc od roku 2018 žádný majetek už neprodala. Je to logické, tou dobou už totiž skoro žádný neměla, byl rozprodán dávno předtím.

Dopis poukazoval na manažerskou neschopnost při prodejích a upozorňoval na manipulaci, které se vedení klubu dopouštělo směrem k veřejnosti nepřesnými tvrzeními o soudních sporech SVJ Jižní Tribuna.

Zazněla výzva k odstoupení předsedy představenstva z funkce.

22. března: Prasata z vedení, vzdejte se velení!

V noci někdo polepil Andrák plakáty s podobiznou sportovního ředitele Mináře. Věc nafotila policie a začala studovat kamerové záznamy.

28. března: Druhá „seminárka“ a Petr Konečný zveřejňuje svoje stanovisko ke „kauze Blaťák“

Trvalo to, ale potom přišel útok.

„Porovnání fakt a dokumentů s lživými tvrzeními a dezinformacemi by mělo být dostačující pro pochopení, proč dostane pan Vlastimil Blaťák (cíleně nepíšu slovo novinář neb bych si nedovolil tuto osobu takto zařadit, abych se nedotkl těch, kteří tuto práci dělají poctivě a profesionálně) příležitost, aby své cílené pomluvy, lži a nesmysly měl možnost obhájit před soudem, neb všechno má své meze. Osobně nevěřím ani tomu, že by tak činil jen z nevědomosti či neznalosti. Jsem přesvědčen o tom, že pan Blaťák meze zákonného jednání překročil způsobem, který vybočil z toho, co by ještě bylo možno považovat za alespoň trochu normální, přiměřené a hlavně zákonné,“ uvedl Petr Konečný – načež se snažil vyvrátit nařčení z nevýhodných prodejů nějakými posudky, které do textu přiložil. Normalizační rétorika zůstala.

Zjevně stále ještě nepochopil, že nikdo nenapadá administrativní správnost nebo zákonnost převodů, a dokonce ani nepoukazuje na eventuální trestní zdopovědnost (kterou se pan předseda naopak snažil přehrát na novináře, aneb profesní klapky na očích v podání právníka v praxi…), ale že se debata stočila ke zjevně nezvládnutému managementu, který připravil Sigmu o majetek – a akcionáře o peníze. Tématům marketingu nebo lhaní o soudu s Jiřím Kubíčkem v záležitosti SVJ Jižní tribuna se předseda cudně vyhnul, a neodpověděl ani na jednu z položených otázek.

Tím to ale nekončilo. Klub ve zveřejňování „seminárek“ totiž pokračoval.

29. března přišla „seminárka“ Martina Majora. Částečně s údivem, částečně se znepokojením…

Hned následujícího dne reagoval na webu Sigmy předseda dozorčí rady, pan poslanec Martin Major.

„Částečně s údivem, ale především se znepokojením jsem v posledních týdnech sledoval explozi veřejné diskuze o jednom z nejlepších moravských fotbalových klubů. Jelikož mám tu čest být předsedou dozorčí rady tohoto klubu, rozhodně mě nenechává klidným, když se všemožné zprávy šíří o to rychleji, oč méně pravdivé jádro mají a oč méně se opírají o fakta. A protože mám Sigmu opravdu rád a na její kondici mi opravdu záleží, zkusím teď stručně říct, jak se věci mají,“ uvedl pan poslanec a pokračoval: „To, že s fakty někdo pracuje velmi kreativním způsobem a vytrhává dílky, aby z nich sestavil zcela nepravdivou mozaiku, je evidentní. Proč to dělá? Podle mého názoru jde o kombinaci něčí lehkomyslnosti a chuti po mediálním úspěchu plus něčí zlé vůle. Předpokládám, že se o pravých příčinách této „aféry“ v budoucnu dozvíme víc.“

Ta eventuální „zlá vůle“ byla podstatný bod příběhu. Na představenstvu se, přes četné pokusy o vysvětlení, nikdy nedokázali odpoutat od myšlenky, že protesty „někdo řídí“ – a možná dokonce i Jiří Kubíček. Naprosto nedokázali přečíst situaci, že se utrhla lavina občanského vzdoru, a že ji nejde zastavit.

Blue Crow Sports Group: Odmítne Sigma dalšího zájemce?

Mezitím o vstup do Sigmy Olomouc projevil zájem americký investor. Ve všech klubových „seminárkách“ byla od té chvíle zlá věta, že kritika přichází zrovinka ve chvíli, kdy klub jedná s investory, a že to jistě není náhoda. Ve skutečnosti ale zevnitř klubu prosakovaly zprávy, že se spolek s investory ani nechtěl sejít. Na veřejnost působilo podivné jednání tak, že klub prodat vlastně ani nechtějí, a nyní našli záminku, na koho neúspěch jednání před veřejností hodit.

 

3. dubna: promluvil realitní odborník Pavel Srovnal

Pavel Srovnal není ledaskdo. Dříve se v klubu významně angažoval, a realitám rozumí. Předchozí vyjádření šéfů klubu ho zvedla ze židle a pár let staré prodeje pozemků klubem napadl z velmi odborného hlediska. „Pokud se na to podívám z pohledu obchodníka, tak celá transakce postrádá jakýkoliv smysl, postrádá jakýkoliv rozum, jakoukoliv důvod k tomu, aby tyto prodeje proběhly tímto způsobem. Nevidím v tom logiku,“ komentoval situaci, kdy Sigma v roce 2017 prodala nejprve příjezdovou cestu k pozemku, a potom až ten pozemek, čímž samozřejmě došlo ke snížení jeho ceny, a to velmi amatérským způsobem. Akcionáři tak nutně přišli o obrovské peníze.

13. dubna: Prasečí hlavy před Andrákem

Veřejnost byla šokována, a reagovala radikálním způsobem. Na druhou stranu kauza se tím dostala i do celostátních médií. Před stadion olomouckých fotbalistů někdo v noci položil uříznuté prasečí hlavy, prostranství polil červenou barvou připomínající krev a hlavní vchod polepil plakáty proti sportovnímu manažerovi Ladislavu Minářovi. Vedení klubu, který po třech porážkách za sebou klesl v ligové tabulce na deváté místo, se obrátilo na policii. Petr Konečný mluvil o mafiánských metodách.

Polovina dubna: Billboard fanoušků proti vedení vydržel jen týden
Foto: Vlastimil Blaťák

Fanoušci klubu se mezitím složili na billboard, který vyzýval k odstoupení celé vedení Sigmy. Na svém místě u obchodního centra Globus ale billboard vydržel jen týden. Pak byl stržen, podle kuloárních informací na nátlak ze strany radnice.

Na ověření této informace redakce velmi usilovně pracuje, pokud se potvrdí, uvedeme jména.

19. dubna: Řekni, kde ty prachy jsou…

Světlo světa spatřil díl satirického pořadu Vysílá Blaťák Řekni, kde ty prachy jsou. Snažil se vrátit debatu k jejím kořenům a upozornit na to, že nejen při prodeji pozemků jde o selhnání v manažerském smyslu, neschopnost řídit akciovou společnost jakožto obchodní korporaci.

26. dubna: Vedení Sigmy zveřejnilo analýzu prodejů nemovitostí, fanoušci se jí ještě ten den vysmáli

Čekalo se, s čím vedení klubu přijde. Realita pak všem vyrazila dech. Tři dokumenty, které vedení klubu přiložilo k tiskovému prohlášení, že všechny prodeje majetku byly v pořádku, obsahovaly na úplném konci poznámku, v níž samotná společnost Grant Thornton prohlásila, že dokument není znaleckým posudkem, a informace v něm obsažené je nutno brát s jen rezervou.

„Dovolujeme si vás upozornit, že v případě tohoto dokumentu se nejedná o znalecký posudek. Pro potřeby tohoto dokumentu nebylo prováděno místní šetření analyzovaných nemovitostí a bylo vycházeno především z veřejně dostupných informací a informací, které nám byly poskytnuty zadavatelem. Takto je třeba nahlížet na vypovídací schopnost tohoto dokumentu,“ píše ve zveřejněných materiálech samotná společnost Grant Thornton.

Je třeba dodat, že společnost Grant Thornton je z Olomouce oslovována velmi často, a produkuje za statisíce nezávislé posudky i v jiných kauzách, například Namiro, nebo Jiráskova a Jižní. Registr smluv nám řekne všechno.

Predikce budoucího vývoje, o které doufáme, že se radši nestane…
Konec dubna 2024: Spolek Sigma se nedohodne s Blue Crow Sports Group

Všechno k tomu směřuje. Nejen odmítnutí osobního jednání s investory je dosti arogantním počinem vůči někomu, kdo chce do olomouckého fotbalu přinést stovky milionů. Jde ale i o kachnu, vypuštěnou do médií kdovíkým, že „nabídka je špatná“. Na Hané nutně vzniká dojem, že současné vedení klubu mezi sebe nikoho pustit nechce, a že se bude jako přes kopírák opakovat příběh například s opavským podnikatelem Urbancem, ale i s ostatními zájemci z nedávné minulosti.

Proč? Třeba by nový majitel, kterému jsou propojenosti olomoucké skupiny jedno, nenechal pod pokličkou, co za „dohody“ by objevil, ale to je jenom spekulace…

Květen 2024: protesty fanoušků dostoupí vrcholu

Rozlícení fanoušci, kteří s Američany ztratili poslední naději, předvedou takovou vlnu protestů, jaká v Olomouci ani v České republice ještě ve fotbale nebyla. Nic ale nezmění, protože technicky neexistuje způsob, jak by ulice mohla odvolat vedení akciové společnosti.

To ale v rámci pokusu o zklidnění situace obětuje Ladislava Mináře, jinak zůstane všechno při starém, karavana potáhne dál, a energie davu se tím vyčerpá.

Červenec 2024: Objevuje se nový zájemce a „zachránce“, pan M…

Takhle to navenek působí. Že se chystá něco, o čem bychom radši nevěděli. Objeví se naráz zachránce pan M, kterého podporuje pan H. Oba jsou z Olomouce. Dav se nakrmí informací, že klub má nové vedení, investor se našel, de facto ale všechno pojede podle zaběhnutých scénářů dál.

Květen 2025: Sigma sestupuje do druhé ligy

Nutné vyústění všeho. Se způsobem, jakým je klub po sportovní i ekonomické stránce veden, není do roka a do dne jiné východisko. Sigma spadne, a rozhodně se už nedokáže vrátit do roka, jako v předchozích dvou případech.

Květen 2026: Na Andrův stadion dorazila policie

Začne vyšetřování všech převodů majetku, které v posledních deseti letech proběhly. O očistnou kúru s nadějí pro budoucí časy se však jednat nebude, klubu v tuto chvíli už nebude pomoci…

Vlastimil Blaťák