Jak zvládnout školní rok bez nemocí a stresu? Dětské lékařky ze šternberské nemocnice radí

První týdny nového školního roku jsou pro děti často obdobím plným změn – nejen co se týká nového prostředí a kamarádů, ale také nárůstu běžných onemocnění. Respirační infekce, jako jsou virózy či zápaly plic, a střevní potíže, jako průjmy a zvracení, jsou na denním pořádku. Mnoho rodičů se spoléhá na potravinové doplňky, avšak klíčem k posílení dětské imunity je komplexní přístup: vyvážená strava, dostatek spánku, pravidelný pohyb a čas na čerstvém vzduchu.

Lékařky MUDr. Tereza Látalová a MUDr. Markéta Zatloukalová z Dětského oddělení Nemocnice AGEL Šternberk nás upozorňují, že přílišná sterilita může být na škodu a doporučují podporovat děti ve zdravém životním stylu a duševní pohodě. Jak tedy zvládnout návrat do školních lavic bez stresu a nemocí? Přečtěte si jejich odborné rady a tipy.

„Nejčastěji děti trpí respiračními infekcemi, jako jsou běžné virózy, záněty průdušek, nosohltanu nebo zápaly plic. Objevují se také střevní infekce spojené s průjmy a zvracením nebo dětská exantémová onemocnění, třeba neštovice či pátá nemoc,“ říká lékařka Tereza Látalová. Mnoho rodičů se často mylně domnívá, že k posílení imunity stačí užívat potravinové doplňky.

„Posílení imunity však vyžaduje komplexní péči – vyváženou stravu, dostatek spánku, pohyb a čas strávený na čerstvém vzduchu. Dalším mýtem je přehnaná čistota až sterilita prostředí, která může imunitu paradoxně oslabit. Je důležité, aby děti přicházely do kontaktu s běžnými patogeny, což jejich imunitní systém posiluje a zajišťuje lepší odolnost vůči nemocem,“ dodává.

Lékařky doporučují, aby rodiče věnovali větší pozornost zdravému životnímu stylu dětí. „Strava by měla být bohatá na ovoce, zeleninu, bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Důležité jsou vitamíny D a C, které mají významný vliv na imunitu. Neméně důležitý je dostatek spánku a pravidelný pohyb,“ vysvětluje Markéta Zatloukalová.

Návrat do školy může být pro děti stresující, což se negativně odráží na jejich zdraví. „Stres oslabuje imunitu. U dětí se projevuje roztržitostí, sníženou koncentrací, problémy se spánkem nebo bolestmi břicha a hlavy,“ říká Tereza Látalová.

Proto je důležité, aby rodiče i učitelé podporovali duševní zdraví dětí. „Rodiče by měli minimalizovat stresové faktory tím, že nebudou přetěžovat děti zbytečnými povinnostmi. Je důležité trávit s dětmi čas a komunikovat s nimi. Škola by také měla zohlednit postupný nástup do školních povinností a vytvořit pro děti bezpečné a klidné prostředí. Podpora duševního zdraví a čas strávený s rodinou pomáhá vytvořit zdravý základ pro úspěšný návrat do školního režimu,“ shrnuje Markéta Zatloukalová.

Na závěr je zásadní připomenout, že kromě doporučených opatření hraje klíčovou roli v prevenci nemocí očkování. Dalším velmi důležitým krokem je správná hygiena rukou, která patří mezi nejjednodušší a nejefektivnější způsoby, jak zabránit šíření infekcí.

Andrea Jalůvková