Jesenicko na horních tocích zoufale bojuje. Podívejte se na video rozvodněných řek

Jesenicko zasáhly povodně v sobotu již v plné síle. Některé řeky již opustily koryta, jiné jsou doslova na hranici. Záchranné složky jsou již v regionu, nejkritičtější situace mohou vzniknout v Bělé pod Pradědem, v České Vsi a v Mikulovicích.

Týdenní úhrn srážek je nejvyšší v povodí okrajových přítoků Odry, které odvodňují severní svahy Rychlebských hor a Jeseníků, tedy vodní toky v okresech Jeseník a Bruntál, se nyní pohybuje od 150 do 260 mm. Nejvyšší týdenní srážkový úhrn hlásí Biskupská kupa 260 mm (rozvodnice Zlatý potok a Osoblaha) a Rejvíz, kde napršelo již 250 mm.

Obce na Jesenicku již bojují s živlem, řeky se na mnoha místech již z koryt vylily. Velká část toků je na třetím povodňovém stupni, výška hladin se ale na většině míst po dramatickém nočním vzestupu přes den ustálila.

Jak to na Jesenicku aktuálně vypadá, se podívejte ve videu.

Problémy na říčce Bělé i na Stříbrném potoce

Horní toky řek přinášejí obvykle jiné povodňové situace, než nížiny s většími toky. Velmi prudká voda se v těchto chvílích žene Stříbrným potokem městem Žulová, v o něco výše položeném Nýznerově byly z koryta potoka na poslední chvíli odstraněny kmeny stromů, které by bránily průtoku mas vody, která s sebou nese i kameny.

Závažné problémy může přinést rozvodněná Bělá v obcích Česká Ves, Písečná a Mikulovice. Tato oblast také patřila v roce 1997 mezi velmi postižené. Někteří obyvatelé Písečné se již dobrovolně evakuovali, obec chystá v tělocvičně evakuační středisko.

V plné pohotovosti jsou hasiči, kteří stahují do oblasti všechny volné síly.

V souvislosti s povodněmi evidují v celém kraji již 400 zásahů. V terénu je nyní asi 40 jednotek, tj zhruba 150 hasičů. Nejvíce zásahů na Jesenicku, asi 20, a to v obcích podél toku Bělé a Vidnávky: Mikulovice, Písečná, Bělá pod Pradědem, Jeseník, Žulová a místní části.

„Především vytahujeme naplaveniny z koryt řek, čistíme propustky, aby voda mohla v korytech odtékat. Na některých místech čerpáme laguny tam, kde by mohly ohrozit domy. V Mikulovicích a České Vsi se již vylila Bělá z koryta, spolupracujeme s PČR na uzavření částí silnic. Kolem jedné části jsme vystavěli hráz z pytlů s pískem,“ uvedla tisková mluvčí Lucie Blažková.

Vyslány odřady z územních odborů se čluny pro záchranu a evakuaci osob, jde o 60 profesionálních a dobrovolných hasičů. „Vyžádali jsme si těžkou techniku ze záchranného útvaru: drapáky, UDS. Vypomůže rovněž technika SŽ. Spolupracujeme s místními dobrovolnými jednotkami. Prosíme obyvatele území, aby byli obezřetní a nechodili monitorovat stav toku, může jim hrozit nebezpečí. Zároveň žádáme všechny, aby spolupracovali se složkami IZS a uposlechli jejich rozkazy, především v případě evakuace,“ doplnila mluvčí.

Vlastimil Blaťák