Sezóna burčáku začíná již v srpnu, a trvá do konce listopadu. Navštívit můžete podzimní Vinné slavnosti na hradu Šternberku, které proběhnou v sobotu 14. září. Kromě burčáku můžete ochutnat další skvělá moravská vína, dobré jídlo, čeká vás bohatý kulturní program, včetně hudby. „Vsobotu 14. 9. doplní prohlídky hradu od 13 hodin Slavnosti vína a burčáku, které se uskuteční v areálu hradního parku. Na akci se představí 9 skvělých moravských vinařství. Připravené budou ochutnávky vín a chybět nemůže nejlepší moravský burčák. K dispozici budou stánky s občerstvením, kávou, prezentovat se budou lokální pivovary. K poslechu i tanci zahraje kapela. Čeká nás příjemné odpoledne plné zábavy. Konec akce je naplánován na 21 hodin,“ uvedl za šternberský hrad Jan Gottwald.
Základním poznávacím znakem burčáku je kalnost. Burčák by měl mít nepatrnou usazeninu na stěnách či na dně lahve. Barva bílého burčáku by měla být mléčná až světle žlutá. V případě tmavšího odstínu se může jednat o přidání jablečného moštu nebo příliš prokvašený nápoj. Chuť burčáku by měla být sladká a podle toho se dá odhadnout i jeho kvalita. Hroznové víno se vyznačuje vyšší cukernatostí, která se projeví v chuti burčáku. Pozor na podíl alkoholu! Burčák je často silnější než pivo, obsahuje mezi 1 až 7 procenty alkoholu.
Vlastimil Blaťák