Jaký bude letos burčák? Bude ho méně kvůli jarním mrazíkům, ale o to lepší by měl být!

Sezóna burčáku je tady, a letos bude výjimečná. Letošní sklizeň hroznů byla výrazně postižena jarními mrazy. Burčáku bude méně, ale o to víc si ho užijeme! Stejně jako minulý rok, i letos se střídaly teplé dny a chladnější noci. Tato změna má příznivý vliv na obsah aromatických látek v hroznech a strukturu kyselin. V polovině září se pak centrem burčákového dění stane Šternberk.

Sezóna burčáku začíná již v srpnu, a trvá do konce listopadu. Navštívit můžete podzimní Vinné slavnosti na hradu Šternberku, které proběhnou v sobotu 14. září. Kromě burčáku můžete ochutnat další skvělá moravská vína, dobré jídlo, čeká vás bohatý kulturní program, včetně hudby. „Vsobotu 14. 9. doplní prohlídky hradu od 13 hodin Slavnosti vína a burčáku, které se uskuteční v areálu hradního parku. Na akci se představí 9 skvělých moravských vinařství. Připravené budou ochutnávky vín a chybět nemůže nejlepší moravský burčák. K dispozici budou stánky s občerstvením, kávou, prezentovat se budou lokální pivovary. K poslechu i tanci zahraje kapela. Čeká nás příjemné odpoledne plné zábavy. Konec akce je naplánován na 21 hodin,“ uvedl za šternberský hrad Jan Gottwald.

Vstup je s vlastním pohárkem na víno a/nebo burčák. Skleničky s logem akce na víno budou na místě k prodeji pro ty, kteří si kromě pěkných vzpomínek chtějí přinést i nějakou památku.

Základním poznávacím znakem burčáku je kalnost. Burčák by měl mít nepatrnou usazeninu na stěnách či na dně lahve. Barva bílého burčáku by měla být mléčná až světle žlutá. V případě tmavšího odstínu se může jednat o přidání jablečného moštu nebo příliš prokvašený nápoj. Chuť burčáku by měla být sladká a podle toho se dá odhadnout i jeho kvalita. Hroznové víno se vyznačuje vyšší cukernatostí, která se projeví v chuti burčáku. Pozor na podíl alkoholu! Burčák je často silnější než pivo, obsahuje mezi 1 až 7 procenty alkoholu.

Vlastimil Blaťák