Děkan Kubala si postavil hlavu a univerzita teď bude platit miliony. Rozsudek ve sporu s profesorem Zbořilem je pravomocný

Několik milionů korun za ušlou mzdu i úroky z prodlení obdrží od Univerzity Palackého fyzikální chemik Radek Zbořil z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN UP). Krajský soud v Ostravě rovněž konstatoval, že špičkový vědec byl ze strany zaměstnavatele vystaven nerovnému přístupu, když mu děkan Přírodovědecké fakulty UP Martin Kubala jako názorovému oponentovi v letech 2019 až 2020 neoprávněně odebíral části mzdy a uděloval bezdůvodně pracovně-právní výtky.

Z písemného rozsudku rovněž vyplývá, že na straně zaměstnavatele došlo nejen k porušení zákonů, ale i vnitřních norem UP. Na tato pochybení opakovaně několik let upozorňovala základní organizace Vysokoškolského odborového svazu (VOS). Univerzita však zcela selhala, nápravu nesjednala, a spolu se soudními náhradami a úroky z prodlení tak zaplatí z veřejných peněz zhruba pět milionů korun.

Děkan Kubala přistoupil k systematickému odebírání osobních příplatků poté, co vedení UP oznámilo záměr zřídit vysokoškolský ústav CATRIN. Zatímco profesor Zbořil byl nejviditelnějším stoupencem této vize, děkan Kubala naopak proti záměru protestoval a začal na tehdejší zaměstnance fakulty, kteří chtěli přejít na vysokoškolský ústav, vyvíjet nepřiměřený nátlak. Více než sto zaměstnanců UP tak bylo donuceno podat výpovědi z pracovního poměru, aby mohli pracovat v CATRIN. V případě špičkového chemika šlo mimo jiné o nerovné zacházení ve mzdové oblasti, udělování nedůvodných výtek, poškozování dobrého jména či dokonce monitorování jeho soukromé e-mailové korespondence.

Na nezákonné jednání a nerovný přístup upozornil písemně děkana již v únoru 2019 tehdejší rektor UP Jaroslav Miller na základě analýzy Právního oddělení UP. Na jednání s prvky šikany či bossingu opakovaně poukazovala odborová organizace, která disponovala mimo jiné i právními stanovisky specialistů v oblasti pracovního práva. Náprava sjednána nebyla, takže vědci nezbylo než domáhat se svých práv soudní cestou. V polovině srpna tohoto roku pak několikaleté soudní řízení skončilo vydáním pravomocného rozsudku krajského soudu. Z něj vyplývá, že se děkan Kubala dlouhodobě dopouštěl nerovného přístupu a porušoval zákony ČR a vnitřní normy UP. Kromě ušlé mzdy tak musí univerzita zaplatit zcela zbytečně téměř 1,25 milionu korun na úrocích z prodlení plus velkou část nákladů řízení.

„Odbory dlouhodobě upozorňují na nespravedlivé a chaotické odměňování na českých VŠ, kterým chybí jednotná a transparentní mzdová politika, která by byla v souladu se zákoníkem práce a principy spravedlivého odměňování. Je politováníhodné, že univerzita není schopna zabránit nerovnému přístupu a zaměstnanci se musí domáhat svých práv soudní cestou. Pouze zlomku z diskriminovaných zaměstnanců se tak nakonec dostane spravedlnosti, jako se dostalo profesoru Zbořilovi,“ komentuje výsledek sporu předseda Koordinační rady odborové organizace UP František Kratochvíl.

Děkan odebíral věci a vloupal se do e-mailu. Univerzitě za to byla vyměřena pokuta

Děkan Kubala dlouhodobě odebíral vědci, v rozporu s návrhem jeho přímého nadřízeného, osobní ohodnocení i mimořádné odměny. Výpověď děkana, v níž tyto kroky odůvodňoval, krajský soud vyhodnotil jako nepodloženou a nevěrohodnou. Podle soudu se „děkan doc. Kubala ve své výpovědi uchýlil k ryze nepodloženému a subjektivnímu hodnocení žalobcových objektivně vykazovaných pracovních výsledků a rozsahu jeho pracovních činností a bez jakýchkoliv konkrétních poznatků jej obvinil v podstatě z podvodného jednání.“

Krajský soud se ztotožnil s názorem okresního soudu a dospěl k závěru, že se profesor Zbořil nedopustil v rámci výkonu své manažerské či vědecko- pedagogické práce jakýchkoliv pochybení. V rozsudku se mimo jiné konstatuje, že „soud prvního stupně náležitě vysvětlil, z jakých důkazů vycházel při svém závěru, že žalobce se nedopustil vytýkaného porušení pracovních povinností, a odvolací soud nemá co podstatného k tomu dodat.“

Ve snaze zvrátit soudní spor ve svůj prospěch děkan dokonce inicioval stažení mnoha tisíc e-mailů z e- mailové schránky profesora Zbořila a část jich před soudem využil. Toto jednání bylo krajským inspektorátem práce vyhodnoceno jako nezákonné a univerzitě byla vyměřena pokuta, proti které se univerzita odvolala. Z rozsudku krajského soudu současně vyplynulo mnoho pochybení ze strany kontrolních orgánů UP či její samosprávy. Stejně jako okresní soud dospěl i krajský soud ke zcela odlišným závěrům než univerzitní auditní orgány.

„Naše odborová organizace závěry auditorů rozporovala již v roce 2020. Písemně vedení UP upozornila, že jejich závěry považuje za nesprávné, a opakovaně poukázala na nerovný přístup i porušování zákonů a vnitřních norem ze strany děkana Kubaly. Dle našeho názoru oddělení vnitřního auditu UP katastrofálně selhalo ve své kontrolní roli a jeho chybné závěry nejprve poškodily zaměstnance a po prohraném soudním sporu de facto i univerzitu. Alarmující je i skutečnost, že jednu z vnitřních norem děkana PřF, která v oblasti mezd dopadá na stovky zaměstnanců, označil soud jako částečně nezákonnou a proto neplatnou. Ve světle tohoto rozsudku by nyní mělo jak vedení UP, tak i vedení PřF UP okamžitě reagovat a vyvodit rázné personální důsledky,“ doplnil předseda odborové organizace CATRIN Jakub Navařík.

Pro Radka Zbořila znamená pravomocný rozsudek odvolacího soudu jisté zadostiučinění. „Pravomocný rozsudek mě samozřejmě potěšil. Je to ovšem jen vyvrcholení mnohaleté a nesmyslné války, kterou vede děkan PřF se zaměstnanci vysokoškolského ústavu, kteří jednoduše nechtěli na jím vedené fakultě pracovat a rozhodli se přejít na vysokoškolský ústav. Je smutné, že porušování zákonů a univerzitních norem, nerovný přístup, sledování soukromé pošty a desítky lží v mediálním prostoru se staly běžnými nástroji v tomto absurdním sporu,“ uzavřel Zbořil.

Přírodovědecká fakulta se k rozsudku na svém oficiálním webu dosud nevyjádřila.

Radek Zbořil je specialistou v oblasti nanotechnologií a patří mezi tři nejcitovanější české vědce. Opakovaně se tak objevuje na seznamu nejcitovanějších vědců světa dle hodnocení americké společnosti Clarivate Analytics. Je členem edičních rad mnoha světových odborných časopisů a také hodnoticí komise Evropské výzkumné rady. Za mimořádné výsledky v oblasti vědy a výzkumu obdržel mimo jiné Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy. Nedávno mu také jako prvnímu českému vědci byla udělena prestižní mezinárodní cena udělovaná za vynikající vědecké a technologické přínosy v oblasti vody, Prince Sultan Bin Abdulaziz International Prize for Water, kterou v minulosti získalo hned několik laureátů Nobelovy ceny.

Vlastimil Blaťák