Oblohu nad Českem před půlnocí prosvítila porucha korekčních motorů rakety Ariane, viděli jste to?

Z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně poprvé odstartovala nová evropská raketa Ariane 6. Nosič nové generace má po téměř desetiletí vývoje nahradit předchozí model Ariane 5, který se do vesmíru poprvé vydal v roce 1996 a naposledy loni v červenci. Let byl pozorovatelný i z Česka!

Šestapadesát metrů vysoká raketa zažehla dva přídavné a jeden hlavní motor Vulcain ve 21:00 SELČ, a to po hodinovém odkladu kvůli „drobnému“ technickému problému, uvedla agentura AFP. Nosič se následně vznesl k jasné obloze a vstoupil na oběžnou dráhu kolem Země.
Pozorování z Česka: Co jste viděli? Zřejmě poruchu korekčních motorů rakety
Úkaz, viditelný na obloze krátce po 23. hodině letního středoevropského času a pozorovatelný i z Česka, byl zřejmě způsobem ohlášenou poruchou korekčních motorů rakety během sestupu po vypuštění družic.
Po zhruba hodině a šesti minutách od začátku letu se podařilo umístit na oběžnou dráhu miniaturní satelity přepravované novou raketou, včetně družice z Brna. Podle plánu se tak mělo stát zhruba tři hodiny od startu. Ariane 6 sestoupila zpět do atmosféry a dopadla do Tichého oceánu nedaleko bodu Nemo, který je nejvzdálenějším bodem od pevniny na světě. Drobná porucha korekčních motorů měla za následek z Česka pozorovaný efekt. Raketu se nepodařilo stabilizovat a nebyla vtlačena do atmosféry tak, jak bylo původně plánováno.
První start Ariane 6 byl původně plánovaný už na rok 2020. Technické potíže, pandemie covidu-19 a ruská invaze na Ukrajinu ale způsobily opakované odklady. Vývoj rakety nové generace podle serveru BBC stál čtyři miliardy eur (101 miliard korun).
Vlastimil Blaťák