V neděli to bude 55 let. Šumperk odhalí lavičku Jana Zajíce, pochodně č. 2

Před 55 lety, 25. února 1969 vzplála v Praze Pochodeň č. 2. Na protest proti sovětské okupaci a nastupující normalizaci se upálil vítkovský rodák a student šumperské průmyslové školy Jan Zajíc. Na připomínku jeho odkazu v Šumperku proběhnou vzpomínkové akce s výstavou ve Vlastivědném muzeu, vzpomínkovým večerem v Městské knihovně T. G. Masaryka a pietním aktem u VOŠ a SPŠ Šumperk, kde bude také odhalena Lavička Jana Zajíce.

Ve Vlastivědném muzeu v Šumperku byla 6. února zahájena výstava „Jan Zajíc (1950-1969)“, která představuje předměty a dokumenty se vztahem k jeho osobnosti ve sbírkách muzea. Výstava, jež potrvá do 17. března, nabízí jedinečný pohled na život a odkaz Jana Zajíce.

Ve čtvrtek 22. února se v Městské knihovně T. G. Masaryka uskuteční vzpomínkový večer s přednáškou „Pozdravujte kluky, řeku a les – Jan Zajíc, pochodeň č. 2“. Pořad začíná v 18:00 hod. Přednáší František Vrba, dokumentarista Paměti národa, s následnou projekcí dokumentu a setkáním s MUDr. Blankou Pálkovou, dětskou psycholožkou, jež pečovala o spolužačku Jana Zajíce, která měla na jeho čin navázat.

Vzpomínkové akce vyvrcholí 23. února od 10:00 pietním aktem u VOŠ a SPŠ Šumperk, kde dojde také k odhalení Lavičky Jana Zajíce, vytvořené na návrh a zhotovené studenty místních středních škol – Střední průmyslové školy Šumperk a Střední školy řemesel Šumperk. Program doplní výstava ve školních prostorách „průmyslovky“.

Všechny akce jsou otevřené veřejnosti a těšíme se na vaši účast. Grafickou podobu plakátu připravili studenti oboru Grafický design při VOŠ a SPŠ Šumperk. Tyto vzpomínkové akce jsou příležitostí k uctění památky Jana Zajíce a připomenutí jeho neobyčejného příspěvku k boji za svobodu a demokracii.

Tisková zpráva