Smysl parkovací revoluce proti smyslu života

Je to zapeklitá situace. Parkovací revoluci, která ode dneška v Olomouci platí, a jitří všechny sociální sítě, jsem jednoduše nepochopil. Je otázka, jestli je to nedostatečným studiem a zájmem, což nemohu vyloučit, anebo jen zoufale nepovedenou komunikací ze strany naší radnice.

Předně – i dnes, 1. září 2023, narážím na celou řadu lidí, kteří o nějaké změně ani nevědí. Jakpak je to možné? Jednoduše tak, že na radniční web většina lidí ani nechodí, a ten barevný PR měsíčník, který město doručuje do schránek, používám i já ke škrabání brambor. A protože skutečně nejsme nijak povinni ty věci číst, ptám se, co konkrétně město udělalo pro informovanost všech lidí, a zveřejnění v „radničkách“ mi jako argument nepřipadá dost.

Smysl parkovací revoluce proti smyslu života

To hlavní, co jsem buď nepochopil, nebo mi to bylo jenom špatně vysvětleno, je toto: smysl existence a vlastnictví auta, jakož i jiného dopravního prostředku, tkví v tom, že slouží k přesunu zboží nebo osob z bodu A do bodu B. Smyslem auta je, aby někam jezdilo – nikoli aby někde parkovalo.

Nyní platná „revoluce“ vcelku dobře a logicky řeší parkování aut, nikoli však pohyb, primární účel jejich existence. Placené místo zhruba v zóně bydliště, to mi dává smysl, preference rezidentů taky, reinvestice všech vybraných peněz možná ještě víc!

Skutečně ale nevlastním motorové vozidlo proto, aby stálo na ulici u domu. Z tohoto hlediska je rozkouskování města do nesčetných zón zcela proti smyslu života, a v režimu do 100 hodin ročně nejsem schopen vyřídit si ani úřady.

Výsledkem „revoluce“ tedy bude ve finále co? Legální a zaplacené parkování v rezidenční čtvrti na „veřejném prostranství“, ale výrazné zkomplikování všech jízd nad 100 hodin ročně, tedy toho jediného účelu, proč lidé auta vlastně mají?

Co radnice neřekla: Kdo bude mít výjimku?

Barevný a úžasný web, který město k parkovací revoluci spustilo, nabízí sice velmi rozsáhlou sekci „Časté otázky a odpovědi“, rád bych ale viděl, kolik zodpovídaných dotazů na radnici doopravdy přišlo, a nakolik je to jenom ruka radničního píáristy, který si „často kladené otázky“ všechny jenom vymyslel – tak, aby posloužily obhájení ušlechtilého zájmu, a nikoli skutečným dotazům lidí, jichž je jistě bezpočet.

Neboť otázky, které slýchám od skutečných lidí, a které mám i já, se diametrálně rozcházejí s tím, jak je sekce řazena. Z nich všech vyberu jen jeden dotaz, který se týká výjimek – rozsáhlé radniční PR o nich cudně nemluví. A skoro bych řekl, že nakonec lidé budou nový systém akceptovat, byť možná ne lehce – pokud nezjistí, že politiků se to třeba netýká. a že se mohou se speciálním oprávněním parkovat, kde chtějí. V minulosti to tady už bylo.

Chraň naše radní ruka Páně něco takového dopustit, protože to by přišla opravdová revoluce.

Vlastimil Blaťák