Pavel Šaradín: Kdo bude příští olomoucký primátor?

Za necelé čtyři měsíce budeme znát vítěze olomouckých komunálních voleb. Neznamená to však, že primátor či primátorka bude z vítězné strany, záleží, komu se podaří sestavit koalici.

V roce 2014 vyhrálo hnutí ANO, které vedl kontroverzní poslanec Milan Feranec. Na koalici se ale domluvila druhá ČSSD s dalšími stranami a primátorem se stal Antonín Staněk. Zkusme prognózu: kdo povede město po volbách tentokrát?

Abychom si dokázali tuto otázku zodpovědět, musíme se podívat, kdo vlastně kandiduje a jaké má šance. V tuto chvíli zatím nevíme, kdo povede komunisty a kdo ČSSD. Pak jsou zde subjekty, které již svého lídra mají, ale určitě volby nevyhrají. Například projekt Společně s Otakarem Bačákem v čele, případně koalice SPD a Trikolóry s Pavlem Jelínkem. Víme, že volebním lídrem hnutí ANO je současný primátor Miroslav Žbánek, i když v hnutí nemá takovou podporu, jako tomu bylo dříve. Kandidátku SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP09) povede Markéta Záleská, Piráty a ProOlomouc Tomáš Pejpek a další koalici STAN a Strana zelených Andrea Hanáčková. Koaliční projekty přitom nemusí fungovat i po volbách, stačí, když jeden subjekt nebude souhlasit s účastí v radě. Mezi výše uvedenými subjekty jsou totiž odpůrci spolupráce s hnutím ANO. Ale podívejme se na jednotlivé možnosti podrobněji.

Zástupci menších stran již několik měsíců uvažovali o velké koalici, respektive pětikoalici: ProOlomouc, Piráti, Strana zelených, STAN a TOP09. Posledně zmíněný subjekt ale zvolil jistotu v pravicové koalici SPOLU. Zbylá čtyřkoalice se pak dohodla na spolupráci, lídryní měla být Andrea Hanáčková. Čtyřkoalice mohla usilovat o vítězství, s největší pravděpodobností by její zisk činil více než 20 procent. Mohla být silnou alternativou zejména ke SPOLU. Po více než 30 letech by Olomouc měla šanci na jiného primátora než z ODS, ČSSD či ANO. Také hlas občanských stran by byl slyšet mnohem více než kdy jindy. Z takového formátu ovšem nakonec vycouval STAN, kde původní členy nahrazují nově příchozí pragmatici, kteří usilují o jinou spolupráci než s Pro Olomouc a Piráty. S hnutím STAN zůstala Strana zelených, pro niž to ale není úplně přirozená spolupráce.

Silnější než STAN bude ve volbách zbytek čtyřkoalice, tedy Piráti a Pro Olomouc. Jejich šance na vítězství se ale zmenšila, úspěch bude někde mezi 15 až 18 procenty. Dodejme ještě, že pro Piráty byl přirozenějším partnerem STAN, který už ale spolupráci odmítá. Za poslední rok se proměnil, nabral nové členy a ti původní, k nimž patří i lídryně Andrea Hanáčková, jsou v menšině.

V zásadě správně se rozhodli pro spolupráci s ODS lidovci a TOP09. Projekt SPOLU představuje zejména díky premiérovi stále pozitivní značku, i když za čtyři měsíce tomu může být jinak. Pokud se SPOLU podaří kampaň, může volby vyhrát. Kandidátka by měla dosáhnout zisku mírně nad 20 procent a Markéta Záleská by se mohla stát primátorkou.

O vítězství však usiluje rovněž vítěz dvou posledních komunálních voleb v Olomouci, hnutí ANO. Jak jsem psal výše, pozici lídra obhájil Miroslav Žbánek. Domníval jsem se, že bude vyměněn, a to ze dvou důvodů. Zaprvé, nese největší odpovědnost za neplnění volebního programu. ANO se totiž ukázalo jako stavitel vzdušných zámků (nejde jen o kauzu zimní stadión). Zadruhé, Miroslav Žbánek se sice dříve projevil jako dobrý opoziční zastupitel, ale primátorská funkce je úplně něco jiného. Přesto je ANO se svými takřka neomezenými finančními možnostmi jednoznačným favoritem voleb. Pokud přesvědčí ostatní o výhodách spolupráce s ním, Olomouc primátora po podzimních volbách nevymění.

S největší pravděpodobností tak bude primátorem Miroslav Žbánek, nebo Markéta Záleská, koalice vznikne na dnešním půdorysu spolupráce hnutí ANO a ODS (SPOLU). K ní budou přizváni nejspíše zástupci hnutí STAN. Tyto strany si v Olomouci vyhovují, byť na celostátní úrovni si nemohou přijít na jméno. Poznámka na závěr: píši zde o nejpravděpodobnější koalici, stát se může cokoli. Někdo bude mít špatnou kampaň, někdo skvělou, může se objevit černý kůň voleb, nepříjemná aféra atd. V každém případě nenastane po volbách nějaká výraznější změna. Aby došlo alespoň k nějaké, musely by ostatní strany dosáhnout takového výsledku, aby dokázaly zabránit další vzájemné spolupráci ANO a ODS. Tedy aby v radě byl po podzimních volbách už jen jeden z těchto dvou subjektů.

Pavel Šaradín