Zákulisní informace: Exministr Staněk chce jít do voleb o radnici za Změnu 2020

Změna 2020 olomoucké verzi má být novým trikem, s němž se hodlá ucházet o přízeň voličů olomoucký exprimátor a exministr kultury Antonín Staněk. Ten se po odchodu z ministerstva kultury vrátil za ČSSD do olomouckého zastupitestva, kde nahradil Jitku Weiermüllerovou, nyní je veden jako nezařazený zastupitel.

Staněk se podle informací serveru Lidovky.cz původně ve sněmovních volbách objevit na kandidátce SPD, nakonec z tohoto jeho angažmá sešlo. Po opuštění řad sociální demokracie se nyní Staněk podle všeho zařadí do politického hnutí Změna 2020, které před časem založil v jižních Čechách bývalý místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

„Mohu potvrdit, že jsme s panem Staňkem v předběžném jednání, není to ještě definitivní, musí to posvětit náš sněm, který se bude konat ve druhé polovině května. S panem Staňkem ale hovoříme a budeme rádi, když za nás bude kandidovat,“ uvedl pro Hanácké novinky Jiří Zimola.

Olomouckým primátorem byl Antonín Staněk v letech 2014 – 2018, následně se stal ministrem kultury, olomouckou veřejnost proti sobě pobouřil zejména ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa v dubnu 2019. Na ministerstvu skončil v červenci 2019, kdy byl odvolán prezidentem Milošem Zemanem.

Vlastimil Blaťák