Je už „hotovo“, nebo přijde kasační stížnost? Úřad ombudsmana ji zvažuje

Rozhodnutí soudu o nepřípustnosti žaloby Úřadu veřejného ochránce práv ve věci tzv. Šantovka tower nemusí být posledním soudním rozhodnutím v celé kauze. Mluvčí ombudsmana Markéta Bočková označila na dotaz Hanáckých novinek soudní verdikt za překvapivý, úřad podle ní zváží další kroky.

Krajský soud v Olomouci ve čtvrtek minulý týden potvrdil platnost územního rozhodnutí pro výstavbu Šantovka Tower. Žalobu ombudsmana soud odmítl s tím, že žalobce nebyl schopen přinést dostatek argumentů a zdůvodnit veřejný zájem.

„Rozhodnutí olomouckého krajského soudu ve věci výškové budovy Šantovka Tower v sousedství městské památkové rezervace je pro veřejného ochránce práv překvapivé. Odmítnutí žaloby znamená, že podle soudu nebyl ombudsman oprávněný tuto žalobu podat, protože neprokázal závažný veřejný zájem,“ uvedla pro Hanácké novinky tisková mluvčí Úřadu veřejného ochránce práv.

Co bude dál? Přijde kasační stížnost?

Ombudsman nyní podle Bočkové čeká na písemné vyhotovení rozsudku, a zvažuje i kasační stížnost. Ta by byla (kromě eventuální ústavní stížnosti) posledním možným krokem v celé věci, jak se účinně bránit stavbě výškové budovy, kterou její kritici považují za předimenzovanou.

„Ombudsman má za to, že ochrana památkové rezervace a přírody bezpochyby závažným veřejným zájmem je. Nyní čeká na písemné vyhotovení usnesení soudu. Až se s ním veřejný ochránce práv seznámí, zváží další kroky, včetně možnosti, že by se obrátil na Nejvyšší správní soud,“ uvedla Bočková.

Vlastimil Blaťák