Falšoval děkan Kubala výsledky vědeckých prací? Podle renomovaného serveru PubPeer ano

V léta trvajícím sporu se svými oponenty operoval často děkan Přírodovědecké fakulty Martin Kubala „etikou vědecké práce“ a opakovaně je nařkl z manipulace s daty a z falšování výsledků vědecké práce. Nyní je podle renomovaného serveru PubPeer, provozované americkou neziskovou nadací, z téhož nařčen sám, a rozhodně ne v jediném případě. Míček je tak na straně Etické komise Univerzity Palackého.

Kubala má přitom problém hned ve dvou velmi závažných případech: za prvé v kauze kandidáta na rektora Mendelovy Univerzity v Brně Vojtěcha Adama. Tomu platforma PubPeer odhalila hned 25 prací, které obsahovaly zmanipulovaná vědecká data. U téměř poloviny je přitom spoluautorem také profesor Pavel Kopel, který byl děkanem Martinem Kubalou před dvěma lety přijat na místo profesora anorganické chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Kauzu prof. Adama již v Brně prošetřuje etická komise.

Za druhé je pak týmž serverem, který se zaměřuje na zvýšení kvality vědeckého výzkumu, jednoznačně poukázáno i na jméno současného děkana Přírodovědecké fakulty, v práci, jejímž je Kubala hlavním autorem. Ve zmíněné práci velmi pravděpodobně došlo k manipulaci s vědeckými daty a k falšování výsledků, server srovnává mimo jiné obrázek, který v upravené podobě publikoval Kubala, s originální fotografií od jeho postgraduální studentky. Kauza již rezonuje v emailové komunikaci uvnitř Univerzity Palackého, Hanáckým novinkám se podařilo se k této přeposílané komunikaci dostat.

Pobouření vědci čekají na vyjádření Etické komise UP

Skutečnosti, které nyní vyplavaly na povrch, jsou dvojnásobně alarmující v situaci, kdy sám Kubala v minulosti v rámci „boje o Catrin“ poukazoval na údajné podobné prohřešky ostatních, až se nyní do sítí chytil sám. Univerzita je pobouřena, na celý případ již na diskusních fórech Univerzity reagoval i například bývalý děkan Filozofické fakulty a někdejší prorektor Jiří Lach. Podobně jako v Brně se nyní očekává zásah Etické komise UP. Ta sama přitom jen na základě učiněných zjištění konstatuje, zda byl porušen Etický kodex, sama falzifikátora nijak potrestat nemůže, a jako poradní orgán rektora mu předá svoje stanovisko.

Vlastimil Blaťák