Rostlina pochází ze severních tropických oblastí Jižní Ameriky a díky evropské kolonizaci se dostala do celého světa. Mnohde zplaněla a roste dál i bez lidského přičinění. Původní jihoameričtí obyvatelé znali její příznové účinky na výživu a zdraví dávno, Evropa je musela znovu objevit.
Jídlo i lék. Účinky lichořešnice na zdraví jsou nekonečné
„Tato rostlina je fascinujícím příkladem přírodního léčitelství, které bylo po staletí využíváno původními kulturami pro pomoc při různých potížích,“ říká gemmoterapeutka Jarmila Podhorná, která z lichořešnice vyrábí unikátní léčivou tinkturu.
„Lichořeřišnice větší je převážně letnička původem z Jižní Ameriky. Je považovaná za lahůdkovou zeleninu, využívají se její květy, listy i semena. Obsahuje základní minerály, jakož i řadu stopových prvků a bioaktivní látky snadno vstřebatelné do organismu: silice, esenciální oleje, anthokyany, polyfenoly a vitamíny. Kromě použití v kuchyni se příznivé biologické účinky lichořeřišnice zejména v poslední době využívají ve formě tinktur, z nichž nejúčinnější jsou tinktury z pupenů,“ dodává.
V Jižní Americe znali léčivé účinky této rostliny po staletí. Používali ji jako antibakteriální činidlo a věděli, že nejúčinnější je, když ji používáme čerstvou. Domorodci ji nejčastěji používali ve formě obkladu a zevně přikládali k ranám, nebo si z ní připravovali infuze pro vnitřní infekce. Používala se i jako jídlo, jedlé jsou hlízy s podobným použitím, jako brambory.

Na močové ústrojí i proti salmonele. Rostlině se říká elixír mládí
Lichořeřišnice je ceněna pro své léčivé vlastnosti a proto se používá ve fytoterapii. Květy obsahují velké množství minerálních solí, síry, vitamínu C, beta karotenu, luteinu, flavonoidů (často nazývaných „elixír mládí“), mastných kyselin a éterických olejů. Najdeme zde mimo jiné benzylisothiokyanát s antibaktericidními a fungicidními vlastnostmi, stejně jako myrosinázu – enzym odpovědný za antivirucidní a antibakteriální vlastnosti.
V současné době se lichořeřišnice používá v alternativní medicíně jako přírodní antibiotikum na bakterie odpovědné za respirační onemocnění (pomáhá mimo jiné při léčbě kašle a vykašlávání hlenu) a také jako antiseptikum. Vzhledem ke svým silným antibakteriálním vlastnostem pomáhá lichořeřišnice v boji proti bakteriím, jako je Staphylococcus a Streptococcus, odpovědným za onemocnění hrdla a průdušek. Je zajímavé, že pravidelná konzumace lichořeřišnice může také zabránit množení bakterií Salmonely a léčit nemoci močového ústrojí.
Lichořeřišnice je také vynikajícím zdrojem vitamínu C. Proto blahodárně působí na naše cévy a zvyšuje imunitu celého těla. Lidem, kteří trpí opakovanými respiračními infekcemi (včetně kurdějí) se doporučuje pít šťávu právě z lichořeřišnice, která tak pomáhá posílit jejich imunitu a obranyschopnost.
Vlastimil Blaťák