Příspěvková organizace města vede restauraci se ztrátou 4 miliony za rok. Nikomu to nevadí, jede se dál

Restaurace v prostorách prostějovského Národního domu vykázala za devět měsíců roku 2024 ztrátu 3,7 milionu korun. Radnice provoz přes příspěvkovou organizaci dotuje dál a podnikatelská ztráta nikomu z radních zjevně nevadí.

„Umíte si představit restauraci, která nejen, že nevydělá rozumný balík peněz, ale prodělá 3,7 mil korun za 9 měsíců provozu? My takovou máme, v centru města, v naší secesní perle Národním domě, a hospodaří tam příspěvkovka města a městská kasa to z peněz nás všech dotuje,“ píše na svém facebooku poslankyně Hana Naiclerová. Není sama, kdo se v poslední době ohradil. Případ je totiž do očí bijící.

Díra na veřejné peníze. Vždycky se zalepí a jede se dál

Historie restaurace v prostějovském Národním domě je v posledních letech zvláštní. Provoz dlouho patřil obecně prospěšné společnosti, která v restaurace vychovávala učně. Na konci této éry vznikla ztráta asi milion a půl, zodpovědní ale pohledávku nevymáhali a přes četná upozornění právníků ji nechali promlčet.

Když se restaurace zavírala, vydala o tom prostějovská radnice krátkou tiskovou zprávu, ve které jen stručně informovala, že „z důvodu zavedení DPH musí být přenastaveny účetní a pokladní systémy Národního domu a Divadelní restaurace, zároveň bude probíhat inventarizace obou provozů,“ stálo v oznámení.

Mezitím se provoz restaurace v Národním domě převedl pod prostějovské divadlo, které je příspěvkovou organizací. Výsledkem bylo jenom to, že město muselo provoz dotovat o to víc, a ztráta nyní narostla na neuvěřitelných 400 tisíc korun měsíčně. Jak ztráta vznikla pramení z velké části z toho, jakým způsobem byl podnik veden.

Podle zjištění redakce například otevírala letní zahrádka restaurace pouze v časech od 10 do 18 hodin, o víkendu bylo pak zavřeno úplně. Příspěvková organizace pak mohla své zaměstnance odměňovat pouze podle tabulek, a nastupujícím kuchařům nabízela plat 19 700 korun, což ukazuje naprostou nevhodnost a neudržitelnost modelu, kdy komerční prostor řídí příspěvková organizace. Špatný formát ale zřejmě jediná příčina neutěšeného stavu.

Bývalý zaměstnanec: V hospodě se kradlo ve velkém

Redakci se podařilo získat svědectví bývalého zaměstnance restaurace, který pod příslibem anonymity říká: „Restaurace se dlouhodobě rozkrádala. Zajišťovala například rauty pro mocné a vlivné, jídlo se pak vozilo kdovíkam, a zřejmě se vše napsalo jen do ztrát,“ uvedl.

Promlčená ztráta milion a půl z předchozího vedení a současná ve výši téměř čtyři miliony za devět měsíců ale nechává prostějovské radní stále v klidu.

„Každý soudný podnikatel by restauraci, která zaměstnává dvanáct lidí a prodělává, okamžitě zavřel. Divadelní restaurace a kavárna má na rozdíl od ostatních restaurací jednu výhodu – ztráta se vždy dorovná z městského rozpočtu,“ uvedlo na svém facebooku opoziční hnutí Na Rovinu.

Tento způsob hospodaření nazval František Fröml „městským socialismem“. „Mnoho let navrhujeme, aby město restauraci a kavárnu pronajalo někomu, kdo se v oboru vyzná a kdo by pozvedl jejich úroveň. To se však nepodaří, pokud bude město do provozu zasahovat jako doposud,“ uvedla opozice.

Vlastimil Blaťák