Ponejvíce bude váš výběr záviset na počasí; čím chladněji, tím víc se červené víno hodí, protože pocitově zahřeje. I proto, že se často podávají při pokojové teplotě, a nikoli chlazená, jako vína bílá.
Klíčem k výběru je teplota. Podívejte se na etiketu a vyberete vždycky správně
Pokud nejste dokonalí znalci vína, doporučuje Daniele Benelli z Tavery Allegra v Olomouci řídit se jednoduchým pravidlem: „Na aperitiv je vhodné víno podchlazené. K jídlu se pije to, které se podává při teplotě deset až jedenáct, maximálně dvanáct stupňů. Po jídle můžete pít ta, která se podávají při teplotě třeba 14 stupňů, například primitivo. Studujte údaje na etiketě a neuděláte chybu,“ říká Daniele.
S touto jednoduchou znalostí nebude párování vína se sezónními pokrmy už tak těžké. O červeném vínu se traduje, že má protizánětlivé i antibiotické vlastnosti, a že se po něm lépe tráví. A rovněž se ukazuje jako účinná prevence proti kardiovaskulárním chorobám. Řeč je ale skutečně o pouhé sklence denně!
Vlastimil Blaťák