Na polích na Olomoucku teď můžete potkat nejsilnější traktor v Česku. Má čtyřpásový podvozek

Byl stvořen pro náročné práce, jako je tahání velkých diskových kypřičů nebo těžkých kultivátorů. Díky čtyřpásovému podvozku nabízí zvýšenou trakci, lepší rozložení hmotnosti a lepší ovladatelnost i v obtížném terénu. Nejsilnější traktor v Česku momentálně pracuje na zápůjčku na polích okolo Litovle.

I přesto, že stroj váží téměř 28 tun, na půdu díky pásovým podvozkům tlačí stejnou silou jako člověk o váze 90 kg. Není se tak čemu divit, že o podobné traktory mezi zemědělci roste zájem. V Česku jich aktuálně jezdí asi 300, nejvíce z celé Evropy.

Nejnovější model je aktuálně k vidění na Olomoucku. „Je to logické, u nás máme největší půdní bloky, kde podobné stroje najdou uplatnění. Je k půdě velmi šetrný,“ uvedl viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček. Traktor navíc disponuje značnou mírou automatizace, kromě přesného řízení umí sám zatáčet.

Řepky je letos méně, zemědělci se potřebují dobře postarat o půdu

Klíčové období pro přípravu půdy na následující vegetační sezónu. Tak mluví zemědělci o říjnu a listopadu. Orba a kultivace pomáhá zlepšovat strukturu půdy a ničí škůdce a plevel, vytváří tak ideální podmínky pro růst plodin na jaře. K těmto pracím musí farmáři přistoupit velmi zodpovědně a věřit v lepší úrodu, než byla letos. Například řepky totiž sklidili nejméně za posledních dvacet let.

Po špatné sklizni je ochrana půdy ještě důležitější. Je nutné ji provzdušnit, dodat živiny a zvýšit tak její úrodnost. Zefektivnit tyto operace pomáhá precizní zemědělství a také supermoderní technika.

Quadtrac 715 ze stáje CASE IH zastane tolik práce, co dva až tři „obyčejné traktory“. S výkonem 778 koní zvládne táhnout větší a těžší nářadí a farmářům tak šetří čas i peníze, přejezdů po poli je totiž méně. Pásový podvozek eliminuje nežádoucí zhutnění půdy. Ta má tak lepší absorpční schopnosti, zadržuje vodu i živiny a odolává i vůči erozi.

Vlastimil Blaťák