Žene se apokalypsa. Olomoucko se bojí opakování roku 1997, víkend bude na Moravě kritický

Meteorologové od úterka důrazně varují před rizikem povodní s četným překročením třetího stupně povodňové aktivity. Výstraha platí pro celou Moravu, Olomoucko ale může zažít doslova kritické dny, neboť nejvyšší úhrny srážek se očekávají v Jeseníkách.

„V důsledku vydatných srážek očekáváme od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA předpokládáme až během soboty a neděle. V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 mm, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro 3. SPA. Situaci budeme průběžně upřesňovat,“ uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav.

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka bude situace podobná, jako při povodních v letech 1997 a 2002. „Ke srážkám se přidá ještě vítr až 100 km/h, který může způsobovat pády stromů,“ uvedl ministr pro Českou televizi.

Trvalý, vydatný déšť. Předpověď nic dobrého neslibuje

Předpoveď počasí přitom nevěstí vůbec nic dobrého. Déšť přijde již v noci na čtvrtek, ale nebude ustávat. Meteorologové očekávají vydatnější srážky s úhrny kolem 30 mm, avšak v Jeseníkách, na horním toku Moravy, až kolem 60 mm. I pátek, sobota i neděle pak přinesou trvalý a vydatný déšť. Především v sobotu se v Jeseníkách očekává srážkový úhrn až kolem 170 mm.

Povodí Moravy se již na povodňovou vlnu připravuje. „Dnes ČHMÚ vydal výstrahu před povodněmi na extrémní stupeň nebezpečí. Výstraha platí pro celé území povodí Moravy. Dle informací meteorologů může v některých oblastech do neděle spadnout více než 250 mm dešťových srážek. Největší srážkové úhrny v působnosti Povodí Moravy jsou dle aktuálních informací předpovídány v oblasti Olomouckého kraje, Jihomoravského kraje a kraje Vysočina. V návaznosti na dešťové srážky se dá očekávat, že budou v následujících dnech dosaženy 1., 2. i 3. stupně povodňové aktivity,“ uvedl Petr Chmelař, mluvčí Povodí Moravy na oficiálním webu.

Upouštějí se přehrady, aby byly schopny pojmout víkendové srážky

Již před vydáním výstrahy začalo Povodí Moravy uvolňovat prostory ve vodních nádržích tak, aby byly připravené zachytit či transformovat povodňové průtoky. Manipulace na vodních dílech probíhají operativně dle zpřesněných informací meteorologů a dle aktuální situace.

V návaznosti na výstrahu ČHMÚ Povodí Moravy dále zvýšilo odtoky z vodních nádrží. Retenční prostory jsou volné a na všech vodních nádržích pokračuje uvolňování zásobních prostor. V rámci Dyjsko-svratecké vodohospodářské soustavy pokračuje snižování hladin především na VD Vír a VD Vranov, které dokáží dohromady zachytit 43 mil. m³ vody, dále pak Mostiště. Od středy vodohospodáři snižují hladiny také ve VD Brno, VD Letovice a VD Boskovice. Moravní část povodí disponuje pouze menšími vodními nádržemi s nižším retenčním a zásobním objemem, i zde však vodohospodáři činí opatření a uvolňují zásobní prostory (VD Plumlov, VD Bystřička, VD Slušovice, VD Bojkovice, VD Ludkovice. VD Fryšták).

Povodí Moravy je v pravidelném kontaktu s pracovníky ČHMÚ. Situaci nonstop sledují a vyhodnocují pracovníci vodohospodářského dispečinku, obsluha vodních děl a další pracovníci Povodí Moravy přímo v terénu. V pohotovosti je mechanizace, její obsluha i vodohospodářští dělníci, probíhají kontroly rizikových míst na vodních tocích. Dle aktuální meteorologické předpovědi se dá očekávat, že během pátečního dne bude zastavena plavba na říčních úsecích Baťova kanálu.

„Upozorňujeme, že v následujících dnech a během nadcházejícího víkendu může vlivem dešťových srážek docházet i k prudkým nárůstům průtoků ve vodních tocích. Doporučujeme proto sledovat výstrahy meteorologů a nevstupovat do koryt řek a drobných vodních toků. V případě probíhajících staveb v korytech a blízkosti vodních toků upozorňujeme na povinnost stavebníků sledovat výstrahy ČHMÚ a řídit se schválenými povodňovými plány,“ doplnil Chmelař.

V Olomouci se sejde protipovodňová komise

Kvůli nepříznivým prognózám ve vývoji počasí a očekávanému silnému dešti zasedne ve čtvrtek ráno povodňová komise města Olomouce, aby vyhodnotila dostupné informace a přijala opatření ke zvládnutí případné krizové situace.

„Scénáře a předpovědi vypadají hrozivě, ale zatím opravdu nedokážeme říct, jak bude víkend v Olomouci vypadat. Odhadovat můžeme zhruba s předstihem dvou dnů, ale dokud nezačne pršet v Jeseníkách, bylo by to jen hádání. Ve chvíli, kdy se zkomplikuje situace no vodních tocích v Jeseníkách, budeme mít s předstihem dvanácti až osmnácti hodin poměrně jasnou představu o tom, co hrozí Olomouci,“ vysvětluje vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu Jan Langr. „Povodňovou komisi svoláváme i proto, aby se všechny složky zapojené do případného krizového scénáře navzájem informovaly o své připravenosti a o dalších krocích,“ dodává.

V souladu s povodňovými plány už nyní probíhají přípravy městských společností a organizací, například kontrola kanalizace, vpustí, aktivace pracovních pohotovostí, příprava protipovodňového materiálu i příprava techniky a aktivace hasičských jednotek.

Vlastimil Blaťák