V Postoupkách někdo rozkradl pytle s pískem. Hladina potoka tam ale rychle stoupá

Obce a města na Hané začínají nabízet občanům pytle s pískem a starají se o distribuci do ohrožených míst. V části města Kroměříž Postoupky však došlo k rozkradení pytlů, navezených k Věžeckému potoku, který se rychle rozvodňuje.

Pytle jsou v Kroměříži a okolí postupně, podle toho, jak jsou k dispozici, rozváženy na pět míst: Erbenovo nábřeží – Rostislavova, Švabinského nábřeží – Tomkova, Chropyňská (u areálu Za Včelínem), Dolnozahradská – Ovocná a Postoupky (u hřiště). „Ozývají se i lidé z jiných lokalit, ale není v našich silách počet výdejních míst rozšířit, nebo je dokonce vozit na konkrétní adresy. Každý ale může dorazit na zmíněná místa a pytle si vyzvednout. Týká se to ale jen obyvatel bydlících v záplavových oblastech. Na ostatní apeluji, aby nebyli bezohlední a aby pytle nechali lidem, které voda ohrožuje,“ dodal Opatrný.

Nemluví přitom nadarmo. Pro pytle si totiž jezdí, nebo o ně žádají, i lidé bydlící na výše položených místech od vodních toků, nebo občané, kteří si jimi chtějí obkládat kanály ve sklepních prostorách, na což pytle nejsou určené. Nejzávažnější situace nastala v Postoupkách, kde dobrovolní hasiči pomocí pytlů s pískem vytvořili hráz u Věžeckého potoka, jehož hladina také rychle stoupá. „Bohužel, hráz někdo rozebral a pytle si odvezl. Ohrozil tak majetek města i obyvatel bydlících poblíž. V této situaci je to nepochopitelné jednání,“ dodal místostarosta Karel Holík.

 

Plnit pytle pomáhají i skauti a úředníci. Evakuace zatím není nutná

Situaci na Kroměřížsku monitorují hasiči, kteří v případě potřeby nasadí těžkou techniku i čerpadla. K evakuaci obyvatel domova v tuto chvíli není nutné přistoupit. Hasiči v noci a ráno zasahovali i na několika dalších místech, kde zejména čerpali vodu.

V pytlích již skončilo 140 tun písku. „Kromě zaměstnanců obou firem pytle plní dobrovolní hasiči, úředníci Městského úřadu Kroměříž, skauti a další dobrovolníci. Rád bych poděkoval každému, kdo se aktivně zapojil a pomáhá,“ dodal Opatrný. Město od pátku pytle umisťuje ke svým objektům, ale rozdává je zdarma i občanům ohrožených lokalit.

Město kvůli hrozícím záplavám v pátek uzavřelo lávku pro pěší přes řeku Moravu, kde pracovníci KTS odstranili zábradlí. Do odvolání se v Kroměříži parkuje zdarma. Lidé z ohrožených oblastí mohou po dohodě s majitelem výstaviště využít i část tamního parkoviště. Město také uzavřelo cyklostezku z Kroměříže do Kvasic. Povodňová komise důrazně doporučuje, aby se lidé vyhýbali lesům i městským parkům. Zrušeny byly na víkend i na pondělí plánované kulturní a společenské akce.

Vlastimil Blaťák