V okrajových částech Kroměříže se objevily propady půdy po povodni

Kroměřížská radnice se stále zabývá dozvuky nedávných záplav. V okrajových částech města se objevily propady podmáčené půdy. Městská policie, která nadále břehy a okolí vodních toků monitoruje, je zaznamenala v lokalitách K Terezovu a Mariánov a také vedle Bágráku.

„Na prvním místě se objevila díra, která zřejmě vede do historické odvodňovací štoly. Strážníci místo označili páskou se zákazem vstupu. Na Mariánově je ucpaný propustek a voda zde následně poškodila mostek. Vedle Bágráku se propadla kanalizace,“ popsal starosta Tomáš Opatrný.

Propustek na Mariánově bude potřeba vyčistit a mostek opravit. Zatím ho město hodlá provizorně zabezpečit tak, aby se lidé dostali k zahrádkám, které v lokalitě mají. Co se břehů vodních toků týče, zatím hlídky nenarazily na vážnější problém. „Z břehů se místy trhají jen nánosy, což není nebezpečné,“ doplnil Opatrný. Pokud by si občané čehokoliv všimli, mohou se obrátit na linku městské policie 156. Nadále platí doporučení, aby se lidé břehům vyhýbali.

Nadále je zakázán vstup do Barbořiny, na stezkách leží vyvrácené stromy

Voda se stále drží v lokalitě K Terezovu, odkud postupně odtéká do kanalizace. Zaplavená zůstávají dvě hřiště v areálu fotbalového stadionu, kde se voda drží kvůli vysoké hladině spodní vody. I tady však hladina postupně klesá. Pod vodou je i část nové cyklostezky Kotojedy – Vážany. „V prvních dvou lokalitách podle odborníků nezbývá nic jiného než čekat na samovolný odtok. Rychlé odčerpání, které navíc kvůli stále natékající spodní vodě by bylo neefektivní, by mohlo narušit podloží včetně tělesa železnice a ohrozit stabilitu terénu v této lokalitě. Co se laguny ve Vážanech týká, pokusíme se ji odčerpat do Kotojedky,“ doplnil Opatrný.

Kroměřížské technické služby odstraňují spadlé stromy v lesoparku Barbořina, kam je nadále vstup zakázán. Na tamních stezkách leží vyvrácené stromy a stále kvůli podmáčené půdě hrozí pád dalších stromů.

Jan Vondrášek