V kraji začínají práce na likvidaci škod, na sever přijíždí humanitární i psychologická pomoc

Na Jesenicko bylo vysláno šest vojenských vrtulníků, každý s nákladem tří tun potravinové a humanitární pomoci. Pomoc byla distribuována do nejpostiženějších obcí okolo řek Vidnávka a Bělá. V Hanušovicích se podle informací z ČEZu podařilo obnovit elektrický proud ve 2/3 města a částečně jsou dodávky elektřiny obnoveny i v Mikulovicích. Velkým problémem však stále zůstává nefunkčnost mobilních operátorů.

„Obrovské poděkování patří všem zasahujícím složkám, které jsou již několik dní nasazeny na záchranné a likvidační práce. Aktuálně bych speciálně poděkoval ČEZu, kterému se postupně daří obnovovat dodávky elektřiny v postižených oblastech, což je teď pro obce a jejich obyvatele zásadní prioritou,“ řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Hasiči svoji činnost postupně od záchranných prací směřují k likvidaci následků povodní. Jejich hlavní prioritou bylo zpřístupnit všechny obce na Jesenicku pozemní cestou. Toto se jim v průběhu včerejšího dne podařilo, nicméně silnice mnohdy provizorní, vedou vymletými koryty řek či přes pole a lesy a jsou prioritně určeny pro záchranné složky

Mezi Jeseníkem a Písečnou se podařilo zprovoznit železniční trať, ne však pro vlakovou dopravu, ale pro speciální obojživelné vozidlo hasičů, které může jezdit jak po železnici, tak po silnici. Je to další možná cesta distribuce humanitární pomoci.

V Mikulovicích byla zajištěna elektrocentrála, kterou se podařilo dopravit díky obnovené komunikaci přes les. Jedná se také o zapůjčení dalších 20 elektrocentrál pro městské a obecní úřady, které jsou nyní bez proudu. Do postižených oblastí míří také cisterny s pitnou vodou a další humanitární pomoc, jak pro zasahující složky, tak také pro občany. Na cestě jsou i kontejnery se zásobami pohonných hmot.

PSYCHOSOCIÁLNÍ POMOC

Přímo v terénu v nejpostiženějších oblastech začal působit hasičský psycholog ve spolupráci s armádními krizovými interventy. Postupně je doplní týmy dobrovolníků z Univerzity Palackého, které budou od občanů zjišťovat jejich požadavky a potřeby.

HYGIENICKÁ STANICE

Hygienická stanice zaznamenává zvýšený počet dotazů ohledně možného znečištění pitné vody v důsledku povodní. Z tohoto důvodu bude zřízena krizová linka na čísle 585 719 719, kam se mohou občané obracet s otázkami týkajícími se kontaminace vody a dalších hygienických problémů.

POSÍLENA HLÍDKOVÁ ČINNOST POLICIE

Na Jesenicku Policie ČR rapidně posílila výkon hlídkové činnosti. V současné chvíli neevidují žádnou majetkovou trestnou činnost. V případě, že by takovýto skutek zaznamenali, hrozí pachateli podle trestního zákona za spáchaný majetkový trestný čin trest odnětí svobody ve výši 2 – 8 let (běžná sazba je do dvou let). Přísnější sazba by byla uvalena z důvodu stavu nebezpečí vyhlášeného na celém území Olomouckého kraje. Tento čin je vnímán jako hyenismus a porušení základních morálních principů, což vede k tvrdším postihům dle trestního zákoníku.

 

Vlastimil Blaťák