Situace na Jesenicku je ještě horší, než se zdá z médií. Lidé na samotách jsou zcela odříznutí

Zprávy o „čtyřech zbořených domech“ na Jesenicku jsou značně podhodnocené. Nemovitostí, které padly nebo ještě padnou za oběť letošních katastrofálních povodní, je mnohem více. Záchranáři nevědí, kam dřív, lidé na samotách jsou zcela odříznutí od pitné vody a od potravin, povětšinou jsou navíc stále bez elektřiny a tedy bez spojení se světem.

Celá jesenická oblast sestává z menších obcí, osad, nebo dokonce samot, rozmístěných v horských údolíčkách, které vymlely potoky. Ty se nyní rozvodnily a smetly všechno, co jim stálo v cestě, především mosty. Stovky lidí v odlehlejších částech okresu se tak nemají jak dostat ze svých domovů přes vodní tok k silnici, a tedy k vodě, k potravinám, nebo k jakémukoli spojení se světem.

Kilometr po prudké podmáčené stráni lesa k jedinému mostu. Tak teď žijí lidé v opuštěnějších částech okresu

Informace ze zcela odříznutého Nýznerova hovoří o tom, jak se vesměs starší a hůže pohybliví usedlíci museli v pondělí ráno vydat přes podmáčený les, rostoucí na prudké stráni, k jedinému ještě existujícímu mostu široko daleko, aby vůbec zvládli dojet do sousední Žulové pro základní potraviny. I tam museli složitou objížďkou, protože silnice, spojující obě obce, už na několika místech přestala existovat.

Předpověď přitom hlásí další deště, které mohou velmi rychle znovu naplnit toky. Srážkové předpovědi z rána se totiž během vyplňují. Od začátku povodňové situace napršelo například na Rejvízu 430mm, pršet bude dál.

Obce o povodňových stavech a o možnostech pomoci na svých webech vůbec neinformují. Zřejmě nemají jak, protože oblast je stále bez dodávky elektrického proudu a tedy bez spojení se světem, a odříznutí občané se také nemají jak k informacím dostat.

Nejsou pohonné hmoty, chybí léky a mobilní signál

Podobně kritická situace je kolem Vidnavy. Voda zatopila město a zamířila dál do Polska, které také hlásí kritické problémy. Ve Vápenné hrozí velmi vážné problémy s potravinami. Hruška nepochopitelně zavřela, COOP je u vody, také zavřený, jediní Vietnamci s čelovkami prodávají lidem, co jim zbylo. Pohonné hmoty jsou tu na příděl a vznikají šarvátky s lidmi, kteří nechápou, že přednost mají hasiči a ostatní záchranné složky,“ informoval Hanácké novinky jeden z obyvatel.

Voda vzala v Žulové také vlakové nádraží, koleje jsou podemleté a před nádražní budovou visí do vzduchu. Oblast je nedostupná i po silnici, vážnější problémy se zásobováním jsou tedy otázkou času.

Veškerou práci přitom odvádějí dobrovolní hasiči, profesionálové se do odlehlé oblasti kvůli poškození silnic s těžkou technikou ještě nedostali.

Vlastimil Blaťák