Pro postižené povodní i do Klokánků. Tesco intenzivně pomáhá potravinovým bankám

V Olomouci se společnosti Tesco daří darovat do potravinových bank 96% neprodaných potravinových přebytků. Ty pomáhají tam, kde je třeba – například lokálním charitativním organizacím, prostřednictvím nichž se dostanou k potřebným lidem.

Řetězec Tesco se snaží snížit plýtvání potravinami na úplné minimum a konkrétně v Olomouci se celých 96 procent potravinových přebytků podaří prodat se slevou nebo darovat. „Proti plýtvání potravinami bojujeme řadou způsobů. Potraviny, kterým se blíží datum expirace, postupně zlevňujeme až na 70 %. V obchodech je zákazníci najdou v sekci Žádné jídlo nazmar. Ročně takto prodáme 10 tisíc tun jídla. Neprodané přebytky potravin pak všechny naše prodejny darují lokálním charitativním organizacím, prostřednictvím jich se dostanou potřebným lidem,“ uvedla Katarína Navrátilová s tím, že ročně takto Tesco daruje 1633 tun jídla.

Spolupráce s Potravinovou bankou na jedničku. Pomoc putuje i k postiženým povodní

K sociálně ohroženým a potřebným lidem v Olomouci se jídlo dostává prostřednictvím Potravinové banky v Olomouckém kraji. Díky dlouhodobé spolupráci s obchodním řetězcem si její pracovníci odváží z prodejen Tesco čerstvé neprodané pečivo, ovoce, zeleninu a další potraviny pro charitativní účely.

V rámci celé republiky, ale i zde na Olomoucku, je Tesco jedním z našich nejvýznamnějších partnerů. Spolupráce je dlouhodobě na velmi slušné úrovni a stále se posouvá dál, což je pro nás dobrá zpráva. Potraviny se pak dostanou k těm, co je potřebují, například do Klokánků,“ říká Tomáš Zatloukal, ředitel Potravinové banky v Olomouckém kraji.

Je to přitom pouhých pár dní, kdy ničivé povodně zasáhly stovky obcí a měst v České republice. Potravinové banky se ihned zapojily do humanitární pomoci a staly se nezastupitelným prostředníkem v distribuci materiální pomoci v zaplavených místech. Nejen Potravinová banka Olomouckého kraje zřídila neprodleně své povodňové krizové štáby, a tak byla schopna rychle reagovat na vznikající potřeby.

Jsme svědky neskutečné solidarity všech lidí, bezúnavného nasazení logistických týmů a velmi štědré podpory od našich partnerů”, reaguje na nastalou situaci Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank. „Ze srdce a s obrovským respektem k záchranářům a celému IZS a práci humanitárních organizací děkuji všem dárcům, kteří se zapojili do pomoci. Naším úkolem je tuto pomoc dostat efektivně tam, kde je zapotřebí a vím, že se nám to díky společnému úsilí daří. Velké poděkování patří také kolegům z potravinových bank, kteří k běžné mravenčí práci při každodenním svážení potravin z obchodů, zajistili i tuto neskutečnou vlnu solidarity a vybrali od lidí stovky tun potravinové a materiální pomoci.

Potraviny přitom banky získávají většinou právě od potravinových řetězců. „Zachráněné potraviny pomáhají přímo v našem regionu lidem v nouzi, rodičům samoživitelům, rodinám v krizi a opuštěným seniorům. Díky úzké spolupráci s řetězcem Tesco se nám daří pomoc lidem zvyšovat a přitom výrazně přispívat k omezení plýtvání potravinami. Společně tak pomáháme tisícům lidí, kteří se ocitli ve složité životní situaci,“ uzavřel Tomáš Zatloukal, ředitel Potravinové banky v Olomouckém kraji.

Vlastimil Blaťák