Představitelé obcí z povodněmi zasaženého Jesenicka apelují na vládu, aby odložila volby

Jesenický zastupitel Vít Kocuba i místostarostka Velké Kraše Šárka Zapletalová vyzývají vládu ČR, aby brala ohled na přírodní katastrofou postižené občany a odložila konání krajských voleb.

Jesenicko se vzpamatovává z ničivých povodní, které svými dopady předčily ty z roku 1997. V celé oblasti je stále problém s mobilním signálem, nefunguje elektřina a k lidem se postupně dostává humanitární pomoc. Za dané situace je nereálné, aby se organizačně bez dalšího zapojení policie i hasičů zvládlo konání krajských voleb. Představitelé Hlas pro náš kraj, kteří působí jako lokální politici na Jesenicku, proto vyzývají vládu k učinění všech dostupných kroků k odložení voleb. „Nemáme elektřinu. Teprve nyní nám naběhl signál. Stále se potýkáme s nedostatkem vody a potravin. Někteří z nás přišli o vše. Já si opravdu nedokáži představit, že lidé teď budou mít energii a vůli řešit volby. Očekával bych, že vláda bude na nás více brát ohledy a udělá vše pro to, abychom měli čas se vzpamatovat z prvotního šoku a vyřídit si to nejnutnější,“ říká Vít Kocuba (Hlas pro náš kraj), který je zastupitelem v Jeseníku.

Obdobně na situaci nahlíží místostarostka Velké Kraše Šárka Zapletalová: „Prošli jsme si peklem. Stále nám chybí pitná voda, elektřina a signál vypadává. Musíme se postarat o zajištění základních potřeb lidí, my opravdu nemáme kapacity na organizaci voleb. Našim hasičům, kteří odvádí neuvěřitelnou práci a jsou již vyčerpaní, máme nyní přidávat další starosti se zajištěním volebních místností? Jako právnička vím, že současná legislativní úprava neumožňuje odklad voleb na základě rozhodnutí vlády a je zapotřebí změna zákona. Pokud by se poslanci a senátoři v Praze alespoň trochu snažili, jsem si jistá, že se ve zrychleném projednání dá odklad ještě stihnout.“

Někteří představitelé vlády se nechali slyšet, že volbám nic nebrání a pouze zlomek volebních místností je postižen povodněmi. S jejich přípravou mají podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pomoci policisté a hasiči. Ti jsou ale stále potřeba k nasazení při řešení dopadů povodní. „Hasiči a záchranáři zde pomáhají nepřetržitě několik dní. Místo toho, abychom jim odlehčili, tak ministr vnitra s úplnou lehkostí hovoří o jejich dalším nasazení u voleb. Otázkou také je, zda se v případě zajištění volebních místností budou schopny sejít samotné volební komise. Velká část občanů města byla zasažena. Opravdu, apeluji na politiky v Praze – odložte volby,“ dodává Vít Kocuba.

Daniela Ostrá