Politici přerušují volební kampaně. Prioritou je nyní ochrana životů, domovů a majetku

Hrozící povodňová situace přerušila předvolební kampaň. „Všechny obce v kraji začaly provádět možná protipovodňová opatření, jako jsou odstraňování překážek z vodních toků, stavění provizorních hrází z pytlů s pískem v místech rozlivu řek, monitorování skladů dřeva a odparkování vozidel z bezprostřední blízkosti vodních toků, aktivace soukromých firem s použitelnou technikou a další,“ uvedl hejtman Josef Suchánek.

Svou předvolební kampaň již přerušili Spojenci. S ohledem na vážnou situaci, která podle aktuálních informací z médií může připomínat krizové povodně z let 1997 a 2002, jsme se rozhodli dočasně přerušit naši kampaň a zaměřit veškeré úsilí na pomoc obyvatelům Olomouckého kraje.

„Nadcházející dny budou pro nás všechny mimořádně náročné, ale věříme, že společně tuto výzvu zvládneme. Během posledních měsíců jsme na tisících setkáních měli možnost naslouchat vašim nápadům a podnětům, jak zlepšit život v našem kraji. Získali jsme stovky skvělých návrhů a inspirací, za které vám upřímně děkujeme. Vaše zpětná vazba nás posílila a ukázala, že v Olomouckém kraji je mnoho lidí s velkou vůlí něco změnit. Avšak nyní je situace jasná – prioritou nás všech musí být ochrana domovů, životů a majetku před přívalovými vodami,“ uvedl Ivo Slavotínek.

„Každý z nás má v této chvíli důležitou roli. Vyzýváme všechny obyvatele, aby přemýšleli, jak mohou přispět ke zvýšení bezpečnosti a ochraně našich domovů. Připravme se na to, že budeme muset chránit nejen své domovy, ale i pomáhat sousedům a být připraveni zasáhnout v případě ohrožení,“ dodal Slavotínek.

Spojenci nabízí svou pomoc a kapacity všem místním starostům a lidem v krizových oblastech. Jsou připraveni připojit se k záchranným a humanitárním akcím, poskytnout podporu při evakuacích, nebo organizovat dobrovolnické aktivity. Založili také speciální koordinační skupinu na Facebooku (Spojenci24 s vámi), která bude zajišťovat sdílení informací a pomoc na místní úrovni.

Hejtman svolal krizový štáb, i on přerušuje kampaň

Kampaň během čtvrtka přerušil i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Již během čtvrtečního dopoledne svolal krizový štáb a krajskou protipovodňovou komisi. „K vydaným výstrahám přistupujeme aktivně a s respektem. V kraji jednají povodňové komise všech obcí s rozšířenou působností. Svolal jsem také zasedání krajské povodňové komise. Očekáváme, že situace bude vážná, modely meteorologů předpovídají na Jesenicku na řece Desná stoletou vodu. Apeluji na občany, aby dbali pokynů zasahujících složek a sledovali informace na webu kraje, sociálních sítích a v médiích,“ řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Členové krajské povodňové komise si vzájemně představili připravenost a činnosti svých složek, které již teď provádí v rámci preventivních opatření před povodněmi. Všechny obce v kraji již byly včera osloveny s požadavkem, aby začaly provádět možná protipovodňová opatření (odstraňování překážek z vodních toků, stavění provizorních hrází z pytlů s pískem v místech rozlivu řek, monitoring skladů dřeva a odparkování vozidel z bezprostřední blízkosti vodních toků, aktivace soukromých firem s použitelnou technikou apod.).

V rámci jednání povodňové komise se řešil přesun mobilního pytlovacího stroje do Šumperka a také situace na přečerpávací elektrárně Dlouhé Stráně, která je aktuálně kvůli opravě odstavena. Členové komise byli informováni také o situaci na povodích Moravy a Odry a seznámili se s aktuálními modely předpovědi počasí ČHMÚ.

Jsem rád, že předpověď počasí berou všichni vážně. Děkuji za aktivitu obcím, složkám integrovaného záchranného systému i ostatním, že se aktivovali daleko v předstihu před tím, než začalo pršet. Meteorologové srovnávají předpovědi s povodněmi v roce 1997,“ vyzdvihl připravenost všech složek hejtman Suchánek

Nejintenzivnější déšť se očekává v oblasti Jeseníků, kde by mohlo do neděle napršet v úhrnu více než 300 milimetrů srážek. Velmi silné až extrémní srážky budou postupně naplňovat koryta řek, po jejich nasycení může docházet k rozlivům do okolí.

Vlastimil Blaťák