Po Olomouci bloumá zřejmě zfetovaný hoch s nožem, napadá lidi a vyhrožuje kudlou. Lidé se varují na facebooku

Podle všeho psychicky narušený a zfetovaný mladý muž se v těchto dnech pohybuje po krajské mětropoli Olomouci a vyhrožuje lidem napadením nebo dokonce i smrtí, údajně má za sebou už i několik skutečných napadení. Podle svědectví lidí je ozbrojen nožem. Policie již byla kontaktována, lidé se před podivným útočníkem varují prostrřednictvím sociálních sítí.

Podle příspěvků lidí, kteří se narušeným jedincem na facebooku zabývají, už má chlapec na svdomí i celou řadu napadení. Vybírá si především ženy, které údajně napadá jak slovně, tak i fyzicky.

„Jedna žena leží v nemocnici, čeká na operaci. Další upadla na zem z kola po nárazu. Další sejmul k zemi u obrubníku. Do další strkal tak, že má všude modřiny.  Další byla napadená, že upadla a má naražený loket. Další a další a další ženy byly ústně napadeny,“ dosvědčuje jeden z příspěvků.

Nedívej se na mě ty m*dko, nebo tě zabiju. Zabiju tě i s tím děckem, vyhrožuje muž
Olomoucí tak obchází strach. Muž, po kterém policie pátrá, má být údajně psychicky nemocný, naví ale feťák, což jeho diagnózy zhoršuje. Údajně u sebe nosí nůž. Podle svědectví v diskusích pod příspěvky by se měl můž pohybovat velmi často v okolí ulic Družební a Rožňavská, kam údajně chodí za svým otcem.
Jak se chovat při kontaktu s agresivním jedincem?

1. Je dobré včas rozpoznat známky hrozící agrese. Útoku často předcházejí nadávky, agrese vůči předmětům, neklid, upřený oční kontakt a nezvyklé přibližování se.

2. Velmi vhodné je udržovat bezpečnou vzdálenost (alespoň delší než délka natažené paže), aby se nezvyšovala vztahovačnost agresora, a tak se neprovokoval útok. Navíc je to lepší i z hlediska sebeochrany, jinak řečeno, útočník na vás tak snadno nedosáhne.

3. Kromě vzdálenosti je třeba pamatovat i na další složky mimoslovní komunikace, např. hovořit klidným, hlubším a tišším hlasem, vyvarovat se prudkých gest a pohybů, které by si dotyčný mohl vykládat jako útok. Intoxikovaný nebo rozrušený člověk je citlivý na mimoslovní komunikaci.

4. Slovní sdělení by mělo být jednoduché, srozumitelné a jednoznačné. To zvyšuje naději, že mu protějšek porozumí. Ve výše popsané situaci by např. nebylo vhodné zasvěcovat opilce do nuancí psychoterapie závislostí.

5. Doporučuje se také oslovovat dotyčného jménem, pokud ho ovšem známe.

6. Nebezpečnou situaci je lépe rychle ukončit. Takový Jan Žižka bitvu u Sudoměře nevyhrál, jak se někdy mylně traduje. Legendární vojevůdce chytře utekl, nechávaje za sebou nepřítele patlajícího se v bahně.

7. Přítomnost dalších osob riziko agresivního jednání snižuje, není proto rozumné vydávat se do nebezpečných končin sám.

 

Vlastimil Blaťák