Olomouc se připravuje na velkou vodu: Poskytne občanům zdarma písek, pytle musejí mít vlastní

Technické služby města Olomouce nabízejí zájemcům písek, který mohou využít jako ochranu před případnými povodněmi či přívalovými dešti. Olomoučané si jej mohou zdarma vyzvednout v areálu technických služeb v Libušině ulici do neděle do 19 hodin. Pytle si musejí přinést vlastní.

„Podmínkou pro vyzvednutí písku je, že občané musí prokázat trvalý pobyt v Olomouci,“ uvedla Lenka Jedličková z odboru kanceláře primátora Olomouce.

Na povodně se připravují i ostatní hanácká města. Zástupci města Přerova vyzývají občany, aby zabezpečili a chránili svůj majetek. „Doporučujeme občanům z rizikových lokalit přeparkovat svá vozidla do výše položených oblastí. Například na Horní náměstí, do ulic Dvořákova, Želatovská. Vozidla ale nesmí bránit průjezdu složek integrovaného záchranného systému a vozidlům svozu komunálního odpadu,“ zdůrazňuje náměstek primátora Tomáš Navrátil a doplňuje: „Nemůžeme v tento okamžik předjímat, zda a v jakém rozsahu nastane případný rozliv Bečvy, doporučujeme ale zvýšit o víkendu svou ostražitost.“

Přerov bude písek rozvážet až podle potřeby

V tento okamžik má hasičský záchranný sbor připraveny pytle s pískem, které v momentě ohrožení bude instalovat na exponovaná místa. „Preventivně ale žádné povodňové zábrany vydávat nebudeme. Připravený materiál bude navážen dle pokynů a priorit Povodňové komise, která bude v případě potřeby celou situaci z Centra krizového řízení koordinovat,“ sděluje ředitel přerovských profesionálních hasičů Miroslav Čoček.

Povodňová komise Litovle upozorňuje na zákaz manipulace s poklopy kanalizačních vpustí. Neodbornou manipulací dojde k přehlcení soustavy a tím k jejímu znefunkčnění. V případě zhoršení situace je nutné si zabezpečit svůj majetek, vozidla přeparkovat na bezpečná místa a v případě potřeby vypnout elektřinu, vodu a plyn.

Dnes se sešla povodňová komise také v Kroměříži, která se ihned začala zabývat řešením hrozících záplav a s tím souvisejícími hrozbami. „Situaci sledujeme a chceme být co nejlépe připraveni. Pohotovost již mají dobrovolní hasiči, městští policisté a pracovníci Kroměřížských technických služeb. Připravujeme pytle na ochranu proti velké vodě, zajišťujeme techniku a řešíme také parkování pro obyvatele i firmy ze záplavových oblastí, kteří budou moci v případě ohrožení velkou vodou využít parkoviště kroměřížského výstaviště,“ poznamenal Opatrný.

Vhodné je připravit si evakuační zavazadlo i s doklady a dbát na to, aby mobilní telefon byl nabitý. „Chtěl bych občany ujistit, že v tom nejsou sami. A vyzvat je, aby sledovali aktuální informace, které budeme zveřejňovat na webu a sociálních sítích města a které budeme podle vývoje situace upřesňovat. Situaci monitorujeme a jsme připraveni pomáhat,“ ujistil místostarosta Jan Hebnar.

Nejvíce bude pršet v sobotu

Českou republiku zasáhly od půlnoci na čtvrtek 12. září vydatné srážky, které se na našem území udrží až do konce týdne. Nejvíce by mělo pršet během soboty. Výstraha na extrémní srážky platí kromě Karlovarského a části Ústeckého kraje pro celé území České republiky. Nejvydatnější srážky předpokládají modely do nedělního večera v pásu od Novohradských hor přes Vysočinu až po Jeseníky. Zejména na severním a severozápadním návětří Jeseníků dávají modely extrémní srážkové úhrny přes 300 milimetrů za čtyři dny.

„Vzhledem k upozorněním a predikcím Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsme svolali jednání s Ministerstvem vnitra, Ministerstvem zemědělství a se zástupci z ČHMÚ, Povodí Vltavy a hasičského záchranného sboru. Situace, která nás čeká v následujících dnech, bude pravděpodobně podobná situaci, jakou jsme zažili v letech 1997 a 2002. Pršet by mělo začít dnes v noci a výstraha povodňových jevů je vydána na téměř celé území republiky, s výjimkou Karlovarského a částečně Ústeckého kraje. Situace bude také složitá z hlediska silného větru, který může způsobovat pády stromů a v souvislosti s podmáčením půdy také její sesuvy. Nejhorší situace by měla být v Jeseníkách, kde by dle optimistického scénáře mělo spadnout 395 mm srážek, v případě negativního scénáře 452 mm. Ohrožena nejsou jen území poblíž řek, bleskové povodně mohou napáchat škody i v údolích a na svazích,” uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Vlastimil Blaťák