Nebývalá vlna solidarity: Univerzita organizuje dobrovolníky pro Jesenicko, Agel pomáhá zdravotníkům

Univerzita Palackého pokračuje v organizaci dobrovolnické pomoci pro oblasti postižené povodněmi. Prostřednictvím univerzitního dobrovolnického centra se snaží zajistit stovky ochotných lidí z řad studentů i zaměstnanců univerzity a také z řad veřejnosti, kteří by mohli být už zítra a v následujících dnech vysláni na Jesenicko a Šumpersko. Pomáhat by měli jak s odklízením škod způsobených velkou vodou, tak i s mapováním potřeb rodin a domácností zasažených ničivými povodněmi.

„V tuto chvíli potřebujeme zhruba stovku lidí na každý den a požadavky mohou narůstat. Jsme ve spojení s krizovým štábem Olomouckého kraje a složkami IZS i dalšími pomáhajícími organizacemi. Snažíme se zajistit dostatek dobrovolníků, jejichž pomoc na místě budou koordinovat složky IZS a také lidé z Českého červeného kříže. Přes víkend už na naše dosavadní výzvy reagovalo asi 240 lidí, pro hasičský záchranný sbor jsme tak mohli poskytnout 35 krizových interventů a pro Olomoucký kraj 10 tlumočníků do polštiny. Potřebujeme ale určitě další, přihlásit se může kdokoliv, kdo je ochoten pomáhat. Registrace a další informace jsou k dispozici na webových stránkách univerzity,“ popisuje Vladimíra Sedláčková, manažerka Dobrovolnického centra UP.

Dobrovolníci by měli myslet na to, že musí být adekvátně oblečeni a vybaveni jídlem, na místo je dopraví svozové autobusy a dále vozidla, která zvládnou pohyb v těžko přístupném terénu. „Na Jesenicku bude vzhledem ke vzdálenosti regionu od Olomouce a složité dopravě na severu regionu nutné i přespávat, budou tedy potřebovat i vlastní spacáky a karimatky. Předpokládáme, že budou následovat i další výzvy, protože pomoc bude potřebovat i Litovelsko a podobně. Stále tedy bude třeba velké množství dobrovolníků, a to nejen v nejbližších dnech,“ doplňuje manažerka univerzitního dobrovolnického centra.

„Za každého dobrovolníka, který se zapojí, jsme vděční. Univerzity mají pomáhat společnosti v těžkých chvílích, to je zcela jistě také naše role. Máme zkušenosti z minulých let, ať už se jednalo o covid, válku na Ukrajině nebo třeba tornádo na jižní Moravě,“ doplňuje Martin Procházka, rektor UP.

Agel se snaží pomoci zdravotníkům,vzniká i zaměstnanceká sbírka

V epicentru přírodní katastrofy se ocitly tisíce občanů, včetně zdravotníků. V reakci na tuto kritickou situaci společnost AGEL dnes spustila podpůrný program pro pracovníky postižené povodněmi.

„Je naší nejvyšší prioritou poskytnout veškerou možnou podporu. Chápeme, že mnozí z nich čelí osobním tragédiím a ztrátám a chceme jim pomoci co nejrychleji se postavit zpět na nohy,“ uvedla místopředsedkyně představenstva společnosti Marie Marsová.

V reakci na mimořádnou událost vyhlásila dobrovolnou zaměstnaneckou sbírku také NADACE AGEL, v níž mají možnost zájemci přispět libovolnou částkou na pomoc svým kolegům, kteří byli zasaženi ničivými povodněmi.

Vlastimil Blaťák