Na severu kraje voda opadla, na jihu výška hladiny Moravy stagnuje. Zastavila se pod pěti metry

Velká voda se ze severních částí kraje postupně přesouvá směrem k jihu. Třetího povodňového stupně (stav ohrožení, výška hladiny 430 cm) dosáhla v Olomouci řeka Morava v pondělí 16. 9. kolem 13:30 hodiny. Od dnešní 4. hodiny ranní se drží na výšce 492 cm a hladina již nestoupá. Aktuální výška hladiny je víc než půl metru nad stavem ohrožení.

V krajské metropoli bylo zatopeno několik úseků silnic, nicméně hlavní nápor vody zadržela protipovodňová ochrana.

Voda v pondělí odpoledne a večer zaplavila také městskou část Chomoutov, řeka se vylila z koryta z obou stran a uzavřela silnici vedoucí do Štěpánova. Místy dosahovala až po pás. V průběhu večera a noci se situace uklidňovala a voda začala postupně klesat.

Nejhorší má za sebou již také Litovel, kterou Morava zaplavila v noci na pondělí, místy až do výšky jednoho metru. Kromě samotného města s vodou bojovali i lidé v místních částech, zaplaveny byly například Tři dvory. Ve městě by měla být postupně obnovována dodávka elektřiny a také autobusová doprava by se měla vracet do normálu.

Také na Jesenicku a Šumpersku již voda opadla a odkryla následky ničivých povodní. Zničené silnice, zdemolované mosty, poškozené sloupy elektrického vedení se budou postupně opravovat. O následných krocích budete informováni vždy po jednání Krizového štábu Olomouckého kraje.

Morava se v Olomouci zastavila pod pěti metry, některé části města jsou zalité

Řeka Morava se v Olomouci v úterý brzy ráno na hladinoměru na Nových Sadech zastavila pod hranicí pěti metrů. Situace po toku výše ukazuje, že hladina vody pomalu klesá, a to i na jezu v Hynkově či na mostě v Dalimilově ulici v Chomoutově. Záběry z dronů nad Olomoucí zobrazují obrovské vodní plochy, avšak kromě Chomoutova jsou všechny mimo obydlené oblasti. Nejen kvůli povodním, ale i mnoha uzavírkám silnic apeluje krizový štáb na to, aby lidé, kteří do města nutně nemusejí jet autem, zvolili jinou alternativu.

Povodňová komise má za sebou velmi náročné pondělí, protože kromě podrobných analýz pravděpodobného vývoje toku Moravy na území města řešila situaci přímo v terénu, hlavně v městské části Chomoutov. Osmi lidem z této městské části město zajistilo nouzové ubytování. „Přesto můžeme být momentálně rádi, že nejhorší scénáře se nenaplnily a opravdu jsme zůstali těsně pod hranicí pěti metrů, kterou jsme předpokládali v pátek,“ hodnotí stávající hydrologickou situaci tajemník povodňové komise města Olomouc Jan Langr.

S čerpáním vody počkejte. Pokud to není nutné, do města autem nejezdětě

Přesto se v některých částech Olomouce objevují průsaky a vysoká hladina spodní vody a s tím související lokální zaplavování sklepů. „Chceme ale doporučit občanům, aby s případným odčerpáváním vody ze sklepních prostor počkali do poklesu hladiny v řece, jelikož předčasné čerpání by mohlo zapříčinit i narušení statiky domu,“ upozornil primátor města Miroslav Žbánek.

Stále rovněž platí výstraha, aby se lidé nezdržovali v těsné blízkosti Moravy, jelikož se bude jednat o opravdu obrovský objem vody a bude takto kulminovat i několik dní. Povodňová voda může být kontaminovaná a může také docházet k pádům stromů z důvodu podmáčenosti. „A to přesto, že dle stávajících předpovědí by už několik následujících dní nemělo pršet a situace na toku by se měla uklidnit a voda začít pozvolně klesat,“ dodává Langr.

Krizový štáb rovněž apeluje nejen na místní, ale i návštěvníky, aby v případech, kdy to není nezbytně nutné, nejezdili do města autem. A to nejen kvůli zaplaveným územím, ale také kvůli uzavírkám v souvislosti s opravami komunikací. Ty jsou v tak rozpracované fázi, že s nimi není možné v tuto chvíli nic udělat.

Vlastimil Blaťák