Kraji chybí v oblasti zdravotnictví koncepce, stále jen hasí požáry, říká primářka Dana Galuszková

Dana Galuszková spoluvede kandidátku Hlas pro náš kraj. „Zdravotnictví by mělo mít strategii, co chceme za pět, za deset let. My ale jen hasíme problémy, které zrovna přijdou,“ říká kriticky paní primářka.

Před námi jsou krajské volby, jaký přinášíte Olomoucku program?

Do krajských voleb jsme našli koaličního partnera, s nímž máme velkou programovou shodu. Jednání byla těžká, dlouhá, ale vždy věcná. Nakonec jsme si partnera vybrali a myslím si, že velmi dobře. Máme společný program, zaměřený na lidi, na konkrétní cíle. Soustředili jsme se na pojmenování problémů a návrhy řešení. Kandidujeme spolu jako Hlas pro náš kraj, je to koalice sociálních demokratů s hnutím Společně pro kraj. Toto hnutí existuje v jiných krajích, vede si velmi dobře. Nabízíme odborníky, profesionály. Jsou mezi námi starostové, zastupitelé, sportovci, učitelé, zdravotníci, živnostníci, je to velmi pestré a myslím, že jsme se trefili. Důležitý je pro nás program, na něm jsme pracovali velmi dlouho a každý si jej může přečíst na webu nejlepsiprogram.cz.

Jací koaliční partneři pro vás přicházejí po volbách v úvahu?

Máme velmi dobrý koaliční potenciál. Našim cílem je nejméně osm procent hlasů. Co se týče partnerů, hlavní slovo by měl mít volební vítěz, který by měl představit strategii, politickou i programovou. Nechci jít do koalice s SPD a celou jejich čtyřkoalicí, problém mám s Přísahou. Můžeme se domlouvat se všemi, kromě extremistů.

Co řeknete ke krajské zdravotní politice?

Když jsem ji sledovala do hloubky, byla jsem překvapena. Třicet let jsem ve zdravotnictví, a jsem zvyklá pracovat systematicky. Zhodnotím situaci, a pak předkládám výsledky. V politice kraje mi ale nějaký systém dosti chybí. Následky vidíme. Podle dat ÚZIS mezi lety 2018 až 2023 ubylo v Olomouckém kraji 27 ordinací praktických lékařů, ještě větší krize je ohledně praktických lékařů pro děti, zde ubylo 39 ordinací. Jedná se sice o celostátní problém, ale je třeba věci pojmenovat a najít pro ně řešení. Já žádné návrhy řešení neviděla. Počty lékařů jdou dolů, a už se to netýká jen Jeseníku a Vidnavy, ale ordinace praktického lékaře je zavřená třeba i v Bělkovicích. Dále vnímám jako velmi problematický bod roli fakultní nemocnice v rámci celého kraje. Vnímám ji jako špičkové, superspecializované pracoviště. Vedle toho ale nemocnice musí zajišťovat i pohotovostní službu, kde je pořád plno. Na to by se měl kraj soustředit. Chybí mi plán zdravotní péče pro každého pacienta, a tedy spolupráce s okresními nemocnicemi. Fakultní nemocnice by opravdu neměla řešit pohotovostní službu pro celý kraj.

Ale vládnoucí koalice přece má svůj krajský program…

Ano, ale nedodržuje ho. Uvedu příklad. Koalice slíbila zavedení motivačních stipendií pro studenty lékařské fakulty, kteří by v kraji zůstali. Myslíte si, že ta stipendia máme? Ne. A tak ODS, která to slibovala v programu, s tím přichází znovu po čtyřech letech… proč by jí to voliči měli věřit? Hejtman vede kampaň, že v našem kraji „zdravotnictví klape“, ale ostatní koaliční strany to vidí naopak. Neměli bychom lakovat situaci narůžovo jen kvůli tomu, že nás čekají volby.

Má zdravotnictví i jiné problémy?

Za jeden z největších problémů považuji stárnutí lékařů. Data nám ukazují, že v roce 2023 působilo v kraji 429 všeobecných praktiků, 42 procent z nich mělo více než 60 let, 56 bylo starších 70 let. Musíme se lépe připravit na jejich odchod do důchodu. Dalším velkým problémem je předpokládaný nárůst nemocnosti. Za deset let ve společnosti bude o pětinu diabetiků více, téměř o třetinu zhoubných nádorů více, o dvě třetiny více srdečních selhání a tak dále. To vytvoří velký tlak na celý systém a já vůbec nevidím, že by se krajští politici na tuto situaci připravovali. Chybí jim jakákoliv vize

Můžeme s tím všem něco udělat? Co?

Pohotovostní služba patří do kompetence pojišťoven a kraj může celou věc sledovat, pomáhat s ní, jednat s pojišťovnami, nebo poskytnout dotaci na ambulanci. Přitom náš kraj je úžasný, máme Lékařskou fakultu a Fakultu zdravotnických věd, narozdíl třeba od Zlínského kraje. Vychovávají se tady lékaři, každý rok přijímáme 250 nových mediků, vzdělávají se tady sestřičky. Řada krajů skutečně řeší tuto věc dotacemi, pomocí stipendií, přispějeme ti, a zůstaneš tady.

Zaujaly mě ty pohotovosti. Fakultní nemocnice nahlas proklamuje, že zubní pohotovost bude přijímat jen v život ohrožujících případech, a žádá po pacientech, aby chodili ke svému zubaři. V pořádku je to do té chvíle, než si uvědomíme, že v kraji není možné sehnat zubaře…

Problém je právě v tom, že funguje jako pohotovost pro celý kraj. Pohotovost by měla být organizována pojišťovnami, a právě tady vidím velkou roli kraje, aby dokázal dojednat pohotovosti v okresech. Zdravotnictví by mělo mít strategii, co chceme za pět, za deset let. My ale jen hasíme problémy, které zrovna přijdou. Toto je příklad.

Olomoucký kraj bude v roce 2027 tendrovat nového provozovatele okresních nemocnic. Co od toho očekáváte?

Smlouva končí po dvaceti letech. Dvacet let je velmi dlouhá doba, spousta věcí se změnila. A nesmíme chtít smlouvu jen prodloužit. Je mi jedno, jestli provoz okresních nemocnic získá nějaká firma, nebo jestli by vše organizoval sám kraj. Jde o zadání, co potřebujeme pro lidi, a o spolupráci, o sdílené ordinace, o pohotovosti, o spolupráci s fakultní nemocnicí a přirozenou návaznost, plynulost, jasnou strategii. Ale zadání určitě musí být jiné, než bylo tehdy.

Popište mi, prosím, sociální demokracii v Olomouci a v kraji před pár lety a dnes. Jací lidé zůstali a jsou dnes členem sociální demokracie?

V sociální demokracii dnes zůstali lidé, kteří opravdu jsou sociální demokraté. A většina těch, co chtěli funkce, už odešla. Často je najdete na kandidátkách do krajských voleb u různých jiných hnutí. Zůstali lidé, kteří mají zájem pomáhat lidem. Na kandidátce jsou za nás lidé, kteří mají důvěru občanů. Prošli úspěšně komunálními volbami.

Odešli tedy kariéristé a zůstali idealisté?

Je u nás celá řada mladých lidí, a je jich čím dál tím víc. Řadu let hledali a přišli k nám, jim je tato politika blízká, chtějí pomáhat. Děláme kontaktní kampaň, byli jsme do povodní každý den mezi lidmi. Chci, aby nás lidé vnímali skrze naše osobnosti. V kampani od lidí často zaznívá, že politikům nevěří. My nabízíme lokální osobnosti, odborníky a lokální politiky. Všichni se osvědčili, myslím si, že máme nejlepší kandidátku ze všech.

Vlastimil Blaťák