Kde se naráz vzal Karel Pražák a jeho mimořádný zájem o Sigmu? Za nabídkou prý stojí konflikt s Hubáčkem

Nečekané oznámení o zájmu nového investora o olomouckou Sigmu, které klub učinil v minulém týdnu, má zajímavé byznysové pozadí. Z informací, které se podařilo mimo záznam zjistit, se jedná ze strany Karla Pražáka o vyřizování si účtů s olomouckým majitelem banky Creditas Pavlem Hubáčkem.

Olomoucká Sigma má najednou hned tři potenciální investory.

Již od jara klub řeší nabídku americké společnosti Blue Crow Sports Group, o kterou ale podle všeho nemá přílišný zájem. Ze zákulisních zdrojů prosakují na veřejnost informace, že v současném vedení klubu existují vlivné osoby, které si Američany v klubu nepřejí, a přestože měla veřejnost přislíbeno dozvědět se o stanovisku klubu již po skončení minulé sezóny, ani po odehrání už devíti zápasů minulé sezóny zatím rozhodnuto není.

Stejně tak od jara se skloňuje jméno Pavla Hubáčka, majitele banky Creditas. Klub ústy svých představitelů jeho zájem nikdy oficiálně nepřiznal, zprávy o jeho zájmu ale chodí pravidelně, jakkoli strohé a neurčité.

Nyní se objevil potenciální investor třetí, podnikatel a investor Karel Pražák se skupinou Kaprain, a začátek jednání klub oznámil prohlášením Jaroslava Luňáka v podrobné tiskové zprávě. Kde se Karel Pražák a jeho zájem o hanácký klub vzaly, bylo dlouho nejasné.

Problém s PPF, a jak Hubáček podtrhl Pražáka

Karel Pražák je bývalým krizovým manažerem Petra Kellnera a jeho společnosti PPF. portfoliu má ústeckou chemičku Spolchemie, jednoho z předních výrobců syntetických pryskyřic v Evropě, Orozco Holdings, se sídlem v Road Town na Britských Panenských ostrovech, společnost Darelco Management i dceřinou společnost Kaprain Holdings, se sídly v Nikósii na Kypru. Je také spojován s problematickými insolvencemi developera ECM, plánujícího výstavbu nových mrakodrapů na Pankráci v Praze, bojem o společnost Setuza, zadluženým stadionem Eden, domovským stadionem SK Slavia Praha, i obchody s obviněným právníkem a podnikatelem Petrem Sisákem – Karel Pražák investoval například do Maxima pojišťovny. Jinými slovy, na problematické investice si Kellner pořídil Pražáka, a ten vybudoval svoje impérium také za pomoci jeho kapitálu.

Po tragické smrti Petra Kellnera v roce 2021 se nicméně vítr otočil. Skupina PPF, řízená nyní Jiřím Šmejcem, Renatou Kellnerovou a Ladislavem Bartoníčkem, Pražákovi naráz zesplatnila úvěry. Podnikateli tak podle svědectví, které má redakce z anonymního zdroje, začala hrozit náhle hotovostní krize. Rozhodl se ji vyřešit v Olomouci, a požádat Pavla Hubáčka o refinancování úvěrů.

Hubáček si prý Pražáka vyslechl, načež odjel všechno vyklopit paní Kellnerové

Pánové si plácli, podali si na stvrzení dohody ruku, Hubáček nicméně podle dostupných informací okamžitě odjel za Renatou Kellnerovou, a všechno jí vyklopil. „Jak se říká, pochcal mu záda,“ uvedl výstižně náš zdroj. Naštvaného Karla Pražáka tak nenapadlo nic lepšího, než se znovu rozjet do Olomouce, a hodit vidle do snahy Pavla Hubáčka o vstup do olomoucké Sigmy. Čistě jako akt msty.

O tu se tak nyní zájemci jen předhánějí, ve skutečnosti je klub jen rukojmím v souboji dvou ambiciózních mužů, který má až osobní pozadí.

„Spolek SK Olomouc Sigma MŽ, jako majoritní akcionář olomoucké Sigmy, obdržel nabídku k zahájení jednání o odprodeji klubu od tuzemské investiční skupiny Kaprain. Výkonný výbor spolku na svém zasedání v pondělí 23. září tuto nabídku přijal. Prvním výsledkem jednání by měla být indikativní nabídka předložená skupinou Kaprain,“ uvedla olomoucká Sigma v tiskové zprávě, zveřejněné minulý týden, a spěch s celou věcí jen dokládá slovo „indikativní nabídka“, tedy zatím jen nezávazný návrh, který potenciální kupující klubu předkládá. Údaje v ní obsažené mají pouze informativní charakter.

Vedení Sigmy není jednotné, probíhá boj o moc

Jak konkrétní byla nabídka Pavla Hubáčka, o které se mluvilo už od jara, a jak daleko byl klub s jednáním, není veřejně známé. V kontextu odmítané, ale stále ještě definitivně neodmítnuté nabídky Blue Crow Sports Group lze odtušit, že statutární vedení fotbalového klubu věci dávno neřídí a v kancelářích klubu probíhá zřejmě souboj několika vlivových skupin, které netáhnou za jeden provaz.

Vlastimil Blaťák