Jesenicko: Děkujeme za balenou vodu, ale potřeba jsou teď především ruce

Na mnoha místech Jesenicka chybějí dobrovolníci a od místních obyvatel především Žulovska se dokonce šíří informace, že je někteří starostové i odmítli. Většina dobrovolníků z vnitrozemí zamířila do údolí říčky Bělé, do Jeseníku, do České Vsi, Písečné a Mikulovic, v odlehlejších oblastech ale stále chybějí.

V některých částech Jesenicka tak zoufale chybějí ruce, které by pomohly s odstraňováním následků škod po povodni. „Pomoc bychom potřebovali. Po týdnu v bahně, bez elektřiny a bez pitné vody,“ svěřil se redakci jeden z obyvatel Černé Vody.

Práce jsou přitom teprve na začátku. Uklizena je dosud jen malá část a blíží se podzim a zima. Většina lidí to sama nezvládá. „Jenom my jsme tu vyvozili odhadem dvacet tun kamení, štěrku, písku a bahn,a a to ani zdaleka na tom nejsme nejhůře. Materiální a potravinová pomoc je fajn, ale teď jsou nejvíc potřeba ruce,“ říká jeden z místních obyvatel.

Jak se stát dobrovolníkem a jak pomoci

Dobrovolníci pro Jesenicko se musejí registrovat u některé ze čtyř vybraných neziskových organizací. Jsou jimi Český červený kříž, Dobrovolnické centrum Univerzity Palackého v Olomouci, Arcidiecézní charita Olomouc a Maltézská pomoc. Počet doborovníků je ale omezen, především z důvodu dopravních kapacit po zničených komunikacích na sever kraje.

Přístupové cesty teď přednostně využívají složky záchranného systému pro zajištění humanitární pomoci a pohyb těžké techniky. Do Jeseníku a okolních obcí se nyní dostanou pouze předem zaregistrovaní dobrovolníci, místní lidé, jejich příbuzní, hosté ubytovaní v tamních hotelech a penzionech, příslušníci integrovaného záchranného systému, vojáci, zaměstnanci jesenických firem, a pracovníci médií.

Vlastimil Blaťák