Jesenicko chce být slyšet, dorůstá uvědomělá generace, říká Tereza Vodáková

Tereza Vodáková je nejmladší na kandidátce Spojenců do letošních krajských voleb. Považuje za důležité, aby byl slyšet hlas mladší generace, tím spíše z Jesenicka, které má své specifické a léta neřešené problémy.

Je vám 26 let. Je to ve volbách výhoda?
Jsem skutečně na celé naší kandidátce nejmladší. Jsem za to ráda, značí to, že naše koalice chce slyšet i hlas mladých a záleží jí na něm. A skutečně by chtěla mít mladého zastupitele na krajské úrovni. To nyní chybí, není tam nikdo pod pětatřicet let.
Dokážete oslovit mladé? Kolik mladých lidí chodí k volbám?
Málo. Především kvůli tomu, že strany je dnes vůbec nedovedou oslovit. Proto je důležité, když se mladí kandidáti objeví. Dovedou své vrstevníky oslovit, komunikovat s nimi a předat jim program. Myslím, že se mi daří je oslovovat a vzbuzovat zájem, ale je to běh na dlouhou trať.
O tedy říká a co chce mladá generace?
Určitě je pro ni důležité vzdělávání, úroveň středních škol. A velmi podstatný je okamžik přechodu na vysokou školu nebo do pracovního života. Dosavadní systém vzdělání nevzdělává studenty dost k tomu, aby se snadno zaběhli do pracovního života, ten přechod z lavice do zaměstnání je složitý. Život mladého člověka v tomto bodě nenavazuje.
Co může v takové věci udělat krajský politik?
Apeolovat na ministrstvo, na změnu vzdělávacích programů. Samy střední školy si je mohou do jisté míry upravovat, ale jen částečně. Nestačí to.
Váš otec je učitel na gymnáziu. Vy chcete být učitelka?
Vždycky jsem chtěla učitelkou být, ale vysoká škola mě k tomu nenasměřovala. Plánuju si ale dodělat pedagogické minimum, a ráda bych se věnovala humanitním oborům. Asi bych ve školství chtěla být, ale je to věc vzdálenější budoucnosti.
Co dnes nejvíce trápí Jesenicko?
Především školství, zdravotnictví a doprava. Úroveň středních škol teď ale v posledních letech na Jesenicku viditelně roste. Změnili se ředitelé. Kritická je dostupnost zdravotnictví. Máme sice nemocnici, ale chybí někteří odborní lékaři, kteří do regionu dojíždějí jen jednou týdně. Vím, že paní starostka Blišťanová teď řešila mamograf. Je to snad na dobré cestě, ale pořád nám někdo háže klacky pod nohy, kvůli nízkému počtu obyvatel. Musí se jezdit do Šumperka, a to se týká i třeba neurologie nebo kardiologie. Problém je i se zubaři. V Jeseníku zavřelo zubní centrum, a tisíce lidí jsou teď tady v Olomouci na úřadě a čekají, až je někdo někam přiřadí, nebo až se spíš někam přiřadí sami. Mezi ně patřím i já.
Často se mluví i o tom, že Jesenicko zažívá odliv obyvatel. Řešíte to?
Snažíme se lidi přilákat do regionu, na to, že se dá pracovat na home office a že se k nám mohou přestěhovat lidé, kteří nemusejí být denně na pracovišti. Budou v přírodě, pro rodiny s dětmi je to skvělé. O něco horší je ale dostupnost bydlení, novostavby tam moc nevznikají, region nabízí spíše starší domy na rekonstrukci. A Jeseník jako město nemá bytů moc, v minulosti byly rozprodány. Město ale město chystá do budoucna parcely v hezkých lokalitách  a v přípravě je také družstevní bydlení.
Do jaké míry se krajská samospráva o váš region zajímá? Jezdí politici do Jeseníku?
Třeba Aleš Jakubec, radní pro školství, jezdí často, ale abych byla upřímná, víc musíme jezdit do my do Olomouce. Ale možná i proto nás tolik z Jeseníku kandiduje, abychom to změnili. Chceme být v Olomouci slyšet, mít to blíž. Nyní to máme obrazně řečeno velmi daleko a strašně špatně se pak vyjednává, peníze k nám do regionu jdou až jako poslední. Jesenicko chce být slyšet a jsem ráda, že se tímto způsobem aktivizuje.
Vlastimil Blaťák