Upečeme se v potu. Vracejí se tropické dny, největší výheň nás čeká v úterý, hledejte stín

Po mírném ochlazení během tohoto týdne čekají střední Moravy opět tropy. Teploty budou růst už během víkendu, největší sílu ale bude mít podle předpovědi léto v úterý, kdy by mohly vystopupat až na pětatřicet stupňů ve stínu.

Postupný nárůst teplot až na 35 C, které meteorologové očekávají v úterý. Současně ale meteorologové varují před silnými bouřkami, které  mohou přicházet od západu. Podobné počasí s teplotami až do 34 C pak očekává předpoveď i na středu.

Na vině je tlaková výše, která se bude přesouvat přes střední Evropu k východu. Po jejím severním okraji bude zpočátku postupovat teplá fronta a za ní k nám začne proudit velmi teplý vzduch od jihu. Jeho příliv ukončí uprostřed příštího týdne zvlněná studená fronta od západu. Koncem období se začne do střední Evropy rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu od západu.

Jak se chovat v horku?

1. Dodržujte pitný režim

Ve dnech s vysokými teplotami je důležité pít dostatek tekutin. To může být problém zejména u malých dětí a seniorů, kteří často nemají pocit žízně. Je nutné přijímat tekutiny více než obvykle, a to nejlépe čistou vodu, neslazené minerálky, ovocné čaje nebo nápoje obohacené vitaminy. Vyhněte se alkoholu a nápojům s kofeinem.

2. Jezte lehká, snadno stravitelná jídla

V horkých dnech jsou ideální zeleninové saláty bez majonézy, lehká masa (drůbež, králík, ryby) a zakysané mléčné výrobky. Polévky by měly být studené nebo odlehčené. Ovoce, které právě dozrává, je skvělé jako svačinka. Vyhněte se snadno se kazícím potravinám, jako jsou měkké salámy či různé lahůdky.

Způsoby přípravy jídel volte takové, které nezatíží trávení, jako vaření v páře, blanšírování či rychlé restování.

3. Omezte fyzickou zátěž a stres

Fyzická námaha v horku znamená rychlejší ztrátu tekutin a zvýšení vnitřní teploty, což je nebezpečné zejména pro kardiaky a seniory. Rizikovou činností je i práce na zahrádce. Začněte každou činnost pomalu a tempo zvyšujte postupně. Při únavě odpočívejte ve stínu. V práci si dělejte přestávky, protáhněte se a vyřizujte pracovní pochůzky ráno, kdy je chladněji.

4. Vyhněte se přímému slunci a chraňte pokožku

Nejrizikovější část dne je mezi 11. a 15. hodinou. Pokud musíte ven, použijte pokrývku hlavy, sluneční brýle a krém s ochranným faktorem 15 a vyšším. Při pochůzkách se pohybujte ve stínu, v lehkém prodyšném oblečení světlé barvy. Procházky odložte na podvečer a večer.

Doma pobývejte v chladnějších místnostech, zastiňte okna žaluziemi či závěsy a využijte klimatizaci a ventilátor.
Větrejte večer nebo brzy ráno a osvěžte se vlažnou či studenou sprchou.

5. Pozor na přehřátí organismu v zaparkovaných autech i kočárcích

Nenechávejte děti v kočárcích na přímém slunci nebo v autech na parkovištích. Hrozí jim nebezpečné přehřátí organismu. Totéž platí i pro domácí mazlíčky.

 

Vlastimil Blaťák