Politici k ubytovnám pro bezdomovce: „Vysokoškolské koleje stojí půlku,“ říká Pavel Šaradín

Nejnovější díl pořadu Vysílá Blaťák nazvaný Kde domov můj jako dokumentární sonda do poměrů, které panují v Olomouci na soukromých ubytovnách pro sociálně slabé, vzbudil první reakce. Náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ivo Slavotínek a lídr kandidátky Hlas pro nás kraj Pavel Šaradín se v debatě po premiéře pořadu shodli, že podmínky, v nichž lidé na ubytovnách žijí, jsou nedůstojné.

Ivo Slavotínek (Spojenci), který působí v pozici náměstka hejtmana Olomouckého kraje a má ve své gesci sociální oblast, vidí řešení komplikované situace v přijetí zákona o podpoře bydlení. Ten má za sebou nyní první čtení. „Ten stav se bohužel nezmění, dokud nebudeme mít zákon o podporovaném bydlení, normu, která vytvoří fond bytů, kde bude bydlení garantováno veřejnoprávní autoritou,“ uvedl v diskusi po premiéře pořadu Ivo Slavotínek.

Šaradín: Bydlení na vysokoškolských kolejích se zcela jinými standardy je o polovinu levnější

Politolog a lídr kandidátky Hlas pro náš kraj Pavel Šaradín dokonce bydlí nedaleko ubytovny, o které je v dokumentu řeč. „Situaci tam znám, pocházím z Bělidel. Čím blíže kdo z nás k té budově máme, tím je větší nespokojenost se situací tam,“ uvedl Pavel Šaradín.

Zároveň upozornil, že vysokoškolské koleje s výrazně vyššími standardy bydlení jsou v přepočtu na lůžko přibližně o polovinu levnější, než zmíněná ubytovna pro sociálně slabé. „Rád bych také viděl protokoly z proběhlých kontrol. Domnívám se, že politické vedení města v řešení situace selhává,“ uvedl Šaradín.

Na díl Kde domov můj se můžete podívat zde:

Na celou debatu se můžete podívat zde:

Vlastimil Blaťák