Bojovat s následky dětské mozkové obrny pomohli tříletému Kryštůfkovi delfíni

Kryštůfek Králík, chlapeček, který nedávno oslavil své třetí narozeniny, si prošel něčím, co by si většina z nás dokázala jen těžko představit. Jeho život je ovlivněn dětskou mozkovou obrnou (DMO), ale díky delfinoterapii v Egyptě, kterou absolvoval s finanční podporou NADACE AGEL, měl možnost prožít úžasný zážitek a zároveň zlepšit své zdraví a motorické dovednosti.

Tato neobyčejná terapie byla pro malého Kryštůfka nejen nevšedním zážitkem, ale také obrovským krokem vpřed na jeho cestě za zlepšením zdraví. Ačkoliv chlapeček ještě nemluví, tak to, co zažil, má hodnotu přesahující slova. Delfíni se stali jeho spojenci v boji s nemocí. Během deseti lekcí delfinoterapie pracoval Kryštůfek na rozevírání svých pěstiček, aby mohl delfíny hladit – dotek, který mu přinášel nejen radost, ale také zlepšení citu v rukou a nohou.

Jeho rodina denně sledovala každý drobný pokrok a tuto zkušenost popisuje jako naprosto neuvěřitelnou. Vidět, jak si Kryštůfek s delfíny rozumí i beze slov, pro ně bylo velmi posilující. Po návratu z Egypta se ukázalo, že tato terapie skutečně zabrala – Kryštůfkův úchop je pevnější, jeho vnímavost citelně vzrostla a každodenní cvičení, které rodina praktikuje čtyřikrát denně, je nyní mnohem efektivnější.

Maminka Kristýna Králíková vzpomíná na okamžiky, kdy viděla svého syna, jak si s delfíny tvoří pouto. „Nikdy nezapomenu na ty chvíle. Kryštůfkův soustředěný pohled, když si delfína hladil, nám dodal sílu do dalšího boje,“ říká maminka.

NADACE AGEL na tuto výjimečnou terapii přispěla částkou 25 000 Kč. „Kryštůfek je velký bojovník a máme radost, že prostřednictvím delfinoterapie udělal mnoho pokroků v psychomotorickém vývoji,“ doplňuje členka správní rady NADACE AGEL Lucie Dvořáková. Kryštůfkova cesta je sice dlouhá, ale díky těmto malým zázrakům, jako je delfinoterapie, je plná nových prožitků.

„Věříme, že to, čeho jsme dosud dosáhli, je jen začátek,“ dodává maminka. NADACE AGEL přeje Kryštůfkovi, aby i nadále dosahoval pokroků, které mu umožní žít šťastný plnohodnotný život.

Andrea Jalůvková