Péče v přirozeném prostředí, tedy doma, je levnější, říká Ivo Slavotínek

Ivo Slavotínek má čtvrtým rokem v rámci Olomouckého kraje na starost sociální oblast, pokud bychom ve zkratce měli shrnout, co je jeho cílem, tak je to leitmotiv „Žít doma“, tedy aby starší lidé nebo lidé s jiným znevýhodněním, měli v regionu zajištěný důstojný život. V podzimních krajských volbách bude znovu kandidovat v rámci koalice Spojenci24 s vámi. V rozhovoru jsme se ho zeptali, jak vidí vývoj sociálních služeb v kraji i co se podle něj povedlo a má z toho radost.

Z výzkumů víme, že lidé, kteří už mají z důvodu věku různá omezení, touží co nejdéle zůstat doma a omezit pobyt ať už v lékařských zařízeních nebo domovech pro seniory, zároveň ale narážejí na nedostupnost terénních služeb, které by jim situaci ulehčili. Jsou v této oblasti naplánovány nějaké změny?

V rámci rozvoje terénních sociálních služeb počítáme s tím, že se jejich nabídka rozšíří, budou dostupné i večer a o víkendech. Zároveň je neomezíme jen na seniory, ale k dispozici budou i dalším osobám, které pomoc potřebují. V domácím prostředí klientů je možné poskytovat péči, která je plně přizpůsobena potřebám konkrétního seniora a zohledňuje potřeby jeho i jeho rodiny. Naším cílem je, aby do dvou let mohli senioři v celém kraji zůstávat maximální možnou dobu v domácím prostředí a nemuseli se stěhovat do pobytových zařízení kvůli úkonům, které dnes už umíme zajistit u nich doma. Nejen proto, že péče v přirozeném prostředí, tedy doma, je řádově levnější, ale především proto, že 8 z 10 lidí ji preferuje.

V mnoha případech je dnes problém získat místo v domově pro seniory a čekací doby jsou dlouhé…

A právě to je důvod, proč rozšiřujeme dostupnost terénních služeb. Protože když budou opravdu dostupné, zlepší se i situace s dlouhými čekacími lhůtami v domovech pro seniory, kam už se část obyvatel vůbec nebude potřebovat stěhovat a naopak lidé v komplikované a naléhavé situaci se tam dostanou rychleji.

Takže výstavba nebo rozšíření domovů pro seniory není na pořadu dne?

Naopak, aktuálně připravujeme výstavbu nových domovů pro seniory, nových pavilonů v několika obcích. Konkrétně se jedná o projekty v Kobylé nad Vidnávkou, Jesenci, Libině, Července a v Jedlí. Protože když už budou muset lidé těchto zařízení objektivně využít, chceme, aby jejich kvalita odpovídala 21. století a každý se v nich cítil dobře. Půjde proto o moderní stavby, které doplní, rozšíří nebo nahradí stávající objekty. Rozšíření terénní péče (pečovatelské služby) je nutným, logickým prvním krokem, ale demografický vývoj bude z hlediska stárnutí populace natolik neúprosný, že z logiky věci i nové kapacity v pobytových službách, v domovech pro seniory, budeme potřebovat.

Co se podle vás v posledních letech v sociální oblasti povedlo a považujete to za výrazný úspěch?

Tady bych se chvíli přesunul k jiné věkové kategorii – a to k dětem, konkrétně k těm, které v životě neměly tolik štěstí, nikoho nemají a žijí v dětských domovech. Na konci června Zastupitelstvo Olomouckého kraje schválilo Strategii rozvoje systému péče o ohrožené děti.  To hlavní v této strategii je tzv. transformace dětských domovů. To je projekt, který jsem inicioval a který kolega Aleš Jakubec vzal za svůj. S tímto materiálem je propojené rozhodnutí o nákupu jedenácti nemovitostí, šesti domků v Jeseníku, Olomouci a Přerově, a šest bytů v Přerově, Jeseníku a Šternberku. Na těchto místech vzniknout v nejbližší době malé domácnosti, kde budou děti jen v malých skupinkách, které budou mnohem více připomínat rodinu než velké dětské domovy. Z toho mám opravdu radost a věřím, že takováto individuální, téměř rodinná péče, umožní těmto dětem lepší start do života. A znovu: jednak proto, že si to tyto děti, které neměli v životě štěstí, zaslouží a jednak proto, že investice do individualizované, komunitní péče se společnosti velmi vyplatí.

Ivo Slavotínek

Jsem Hanák původem z Prostějova, který už ale vetší část života prožil ve Velké Bystřici. Osobní vztah k tradiční lidové kultuře Hané jsem získal právě díky přátelům z bystřického folklorního souboru Haná. Od mládí jsem se rád toulal s batůžkem za přírodními divy světa, abych se vždycky rád vracel na malebnou moravskou rodnou hroudu. Kromě nezávislého cestování jsem také dlouho hrál ping-pong. Své životní poslání jsem našel v sociálních službách a stále za svůj „životní projekt“ považuju Dům pokojného stáří sv. Anny právě ve Velké Bystřici. Tato práce mě do Bystřice také přivedla natrvalo, zde jsem našel svoji novou komunitu a s rodinou zde zapustil kořeny. Vše podstatné jsem se naučil jako ředitel domova pro seniory, mnohé rozvinul jako místostarosta města a nyní to zúročuji jako náměstek hejtmana pro sociální oblast a záležitosti seniorů. V podzimních krajských volbách vedu koalici Spojenci24 s vámi.

 

Kateřina Kováříková