Olympiáda dětí a mládeže je u konce. Jak dopadly výběry Olomouckého kraje s výraznou stopou z FBS?

Olympiáda dětí a mládeže se tentokrát přesunula na jih České republiky, a to konkrétně do Jihočeského kraje s hlavním sídlem v Českých Budějovicích. Nedílnou součástí akce byl samozřejmě florbalový turnaj, na kterém mělo FBS početné zastoupení včetně trenérů Tomáše Hrušky u chlapeckého a Ondřeje Čočka u dívčího výběru.

Na chlapecký turnaj odjel výběr Olomouckého kraje pod vedením šéftrenéra FBS Tomáše Hrušky. Ten už s trénováním na ODM měl jistou zkušenost. Již v roce 2019 doplnil realizační tým výběru Dana Šmehlíka z Přerova na turnaji v Libereckém kraji. „Na olympiádu jsem osobně jel tehdy poprvé, umístili jsme se na devátém místě. Skupinu o umístění jsme dokázali vyhrát, což byl relativní úspěch,“ zavzpomínal Hruška na tehdejší akci.

Tomáš má s trénováním nejrůznějších výběrů bohaté zkušenosti. Působí totiž jako trenér na Kempech talentované mládeže, projektu Českého florbalu, který má za cíl shromažďovat a spojovat nejtalentovanější hráče každého ročníku starších žáků až dorostenců, a to napříč sedmi západními a východními kraji. „Mám tu čest, být hlavním trenérem kategorie B14 východ. Letos jsem měl na starosti ročníky 2010 východu republiky. V závěrečném měření sil dokonce zvládli kluci z východu předčit kolegy ze západu, což se loni povedlo poprvé, a letos jsme to obhájili,“ objasnil.

Turnaj ODM je ale přece jen od KTM trochu odlišný. KTM probíhají ve čtyřech termínech s intenzivní přípravou od čtvrtku do neděle, kdežto na ODM se trénuje jednou za měsíc. „Takhle jsme se střetávali, připravovali se a postupně s kolegou Petrem Matějem vybírali nejlepší hráče. Princip výběru je ale teoreticky KTM dost podobný. My jsme vybírali 14 nejlepších starších žáků, ročníků 2009 a 2010, na KTM vybíráme 25 nejlepších hráčů a gólmanů pouze ročníku 2010, ale celkem ze sedmi krajů. Dostat se na KTM je tedy často obtížnější než být součástí týmu našeho kraje na Olympiádě,“ objasnil principy trenér.

A jak se taková příprava na ODM liší od té klubové? „V tréninkovém procesu v klubu jsem s hráči pořád, vidím je každý den, a tak je můžu posouvat a vidím relativně brzy ten progres. U výběrů je to trochu jiné, náročnější, ale je zase potřeba říct, že na výběr mám jen ty nejlepší z nejlepších. Progres je tam samozřejmě taky, ale je to prostě trochu jiné. Důležité je to, že si musím najít během krátké doby cestu k hráčům, které tolik neznám, často pouze z hřiště, ze střídačky soupeře a najednou jsem jejich trenér. Musím najít vhodnou komunikaci, s čímž ale naštěstí nemám problém. Vždycky se nám to nějakým způsobem povedlo a s kluky jsme se domluvili,“ shrnul Hruška.

S čím vlastně chlapecký výběr pod vedením Hrušky na ODM vyjel? Rozhodně myslel na vyšší příčky. „Tím, že mám za sebou loni KTM 2009 a letos 2010, mám relativně dobrý přehled o tom, jak vypadají starší žáci v celorepublikovém srovnání, a tak jsem tušil, že by výsledek mohl být zajímavý. Nemyslel jsem na první místo, tam jsem byl přesvědčen o dominanci Jižní Moravy. Ale myslel jsem na nějaké třetísedmé místo s tím, že placka je sice ambiciózní tvrzení, ale možná by to mohlo vyjít. Taková byla moje predikce.“ shrnul očekávání trenér.

Nakonec to vyšlo, Olomoucký kraj zažil vydařený turnaj, a nakonec slavil na krku s bronzovými medailemi. FBS, ale i zástupci z ostatních klubů, tak mohli oslavit obrovský úspěch. Stejně to viděl i trenér. „Naprosto fantastický pocit, obrovský úspěch pro FBS Olomouc, které mělo na turnaji své hráče, ale hlavně pro celý region,“ potvrdil. A rovnou dodal, že se jednalo o jeho největší trenérský úspěch dosavadní kariéry. „Za osm let, co trénuju, tak je za mnou určitá práce, ale spíše taková ta černá práce, bez které by samozřejmě klub nemohl fungovat. Defacto výchova hráčů v klubu a jejich posun výše. Nikdy jsem ale nezískal cenný kov, navíc ještě z tak významného turnaje, jako je ODM,“ dodal dojatě.

Vlídná slova našel Hruška nejen ke svému týmu, ale také k celé akci a její organizaci. Kromě fantastické medaile, která potvrdila dojmy ze sportovního očekávání, našel i další pozitiva organizační stránky. „Jedinou nevýhodou, kterou bych našel, byly přejezdy. V Jihočeském kraji není moc sportovních hal, olympijským městem byly Budějovice, my jsme ale bydleli v Táboře a hráli v Soběslavi. Pořád jsme tedy někde jezdili,“ vypíchl jediné negativum akce. „Kvalita ubytování ale byla nadstandardní, kvalita jídla zcela dostačující, a to, jakým způsobem bylo postaráno o naši bezpečnost, bylo fantastické. U všech odvozů na haly, ceremoniály a podobně, byli policisté, aby se nám nic nestalo. Stránka bezpečnosti byla opravdu skvěle zorganizovaná, a i za to velký klobouk dolů pořadatelům,“ uzavřel hodnocení akce Tomáš.

Olomoucký kraj ale kromě chlapců samozřejmě vyslal na turnaj také dívčí tým. Původně sice dívčí turnaj na akci vůbec neměl být, nakonec se ho ale zorganizovat podařilo. K trénování se tak dostal další trenér FBS, Ondřej Čoček, který tým vedl společně s Jiřím Trávníčkem ze Šumperka. „Působím už dva roky jako trenér na KTM, navíc jsem na ODM trénoval už předloni s Martinem Pejzlem,“ řekl Ondra ohledně zkušeností s trénováním florbalových výběrů.

I Ondra nacházel některé stejné a některé rozdílné aspekty při trénování v klubu a u výběru. „V klubu holky připravujeme na nějaký dlouhodobý cíl, u nás extraligu žen. Ve výběrech je cíl strašně blízko a vlastně na nic není čas. V podstatě se snažíš poznat holky, vytvořit sestavu a modlit se, aby si to sedlo (směje se). Na nějaké učení není prostor, holky hrají v různých klubech v různém rozestavení, herní činnosti mají postaveny jinak, a já se z toho snažím vytěžit to, co jde,“ shrnul.

Dívčí tým to měl s ambicemi ohledně turnaje trochu jiné než ten chlapecký. Na minulé ODM totiž vybojoval zlato, a tak rozhodně nemohl mít ambice nastaveny nízko. „Věděl jsem, že postup ze skupině bude hrozně těžký, srovnat minulý a letošní kádr absolutně nejde. Jádro toho minulého tvořily v dané době aktuální mistryně republiky, dnes reprezentantky a hráčky špičkových klubů. Z letošního výběru se jen jediná hráčka zúčastnila MČR a tři nakoukly na KTM, ostatní absolutně žádné zkušenosti z podobných akcí nemělo,“ sdělil Čoček realitu ohledně letošního týmu.

Nakonec se hráčkám Olomouckého kraje podařilo vybojovat sedmé místo. „Pro někoho je to zklamání, pro někoho úspěch. Sedmé místo je ale obraz reálného stavu dívčího florbalu v Olomouckém kraji. V základní skupině jsme skončili druzí, prohráli jen z mega-favoritem ze středních Čech. Ve čtvrtfinále jsme ale narazili na Prahu a byl konec. Pražanky jsou úplně jinde, mají obrovské množství zkušeností, hrají s těžkými soupeři, skoro všechny prošly KTM. Tomu v našich podmínkách absolutně nemůžeme konkurovat,“ zhodnotil síly týmu trenér. „Holky ale ze všech sil bojovaly, určitěji jim nejde nic vyčíst, naopak je musím pochválit a také jim poděkovat za krásný zážitek,“ dodal.

V hodnocení turnaje po jiných stránkách než té sportovní, se Ondra shodoval s Tomášem. „Turnaj byl úžasný. Spoustu hráček a většinu trenérů znám z KTM. Hrálo se v krásné hale, k dispozici byly opakované záznamy, chodilo spoustu fanoušků. Byl to obrovský zážitek,“ hledal Čoček pouze slova chvály. „Příjemným překvapením byli také rozhodčí, kteří v základní skupině, výkony byly špičkové. V play-off trochu opadly, ale oproti tomu, na co jsme zvyklí z krajských soutěží, byli opravdu skvělí. A celkově byla ODM velmi dobře organizovaná a posunula zase laťku příštím organizátorům hodně vysoko,“ uzavřel pozitivně hodnocení.

Jiří Polášek