Město dočasně obnovilo přechod smrti na Velkomoravské. Dejte pozor, řidiči o něm často nevědí

Olomouc má po dvaceti letech opět nebezpečný přechod pro chodce na Velkomoravské ulici. Původní byl zrušen v roce 2007, kvůli své nebezpečnosti a statistice nehod býval označován za přechod smrti. Nynější dočasná úprava souvisí s rekonstrukcí křižovatky ulic Schweitzerova a Velkomoravská.

V souvislosti s probíhající rekonstrukcí křižovatky Velkomoravská x Schweitzerova u Zenitu došlo k znepřístupnění přechodů a demontáži semaforů. „Přes křižovatku nyní chodci ani cyklisté nesmí přecházet / přejíždět. Náhradní přechod je zřízen cca 150 m směrem k ulici Brněnská. Cyklisté musí kolo vést. Dočasný přechod není řízen semafory, ale je omezen průjezd automobilů nejvyšší dovolenou rychlostí 30 km/h. Buďte prosím ohleduplní a opatrní,“ informovala na facebooku Komise místní části Olomouc Povel.

Podle olomoucké radnice nebyla při schvalování dopravních uzávěr povolena možnost využívat stávající přechod v rekonstruované křižovatce a bylo nařízeno vybudovat náhradní přechod v jiném místě. To se nachází jen kousek od místa, kde byl před sedmnácti lety zrušen nebezpečný přechod.

Práce budou v místě probíhat celé léto, uzavírka velkomoravské ale teprve přijde

Hotovo by mělo být do konce srpna, v tomto termínu by měl zmizet také provizorní přechod. Ostatní úpravy by pak měly dopravní situaci v místě výrazně ulehčit. „Křižovatka bude po rekonstrukci pracovat v dynamickém režimu a bude lépe spolupracovat s ostatními světelnými signalizačními zařízeními koordinovaného tahu od Foerstrovy po Švýcarské nábřeží. Díky detekci vozidel, která dosud v křižovatce u Zenitu chyběla, se také zvýší propustnost křižovatky, a to nejen pro automobily, ale i pro chodce a cyklisty,“ vysvětluje investiční náměstek primátora města Olomouce Miloslav Tichý.

Odbočovací pruhy směrem ze Schweitzerovy ulice na Velkomoravskou zůstanou ve stávající podobě. „Rozšíření zde bohužel není možné kvůli vedení inženýrských sítí. Výjezd z tohoto směru se ale zlepší díky novým směrovým signálům na semaforech, což také přinese podstatné zvýšení bezpečnosti chodců překonávajících Velkomoravskou ulici,“ doplňuje Martin Luňáček z odboru strategie a řízení olomouckého magistrátu.

„Rozsah dopravního omezení koordinujeme s Ředitelstvím silnic a dálnic, které bude provádět výměnu povrchu vozovky ve Velkomoravské ulici. Průjezd Velkomoravskou zůstane zachovaný, s výjimkou druhé poloviny srpna, kdy chce ŘSD provádět opravu stejným způsobem jako vloni na Foerstrově, tedy s celkovou uzavírkou. Úplná uzavírka po celou dobu stavby se pak týká opravy Schweitzerovy ulice,“ upřesnila náměstkyně primátora pro dopravu Miroslava Ferancová. Rozsah uzavírek týkajících se Velkomoravské ulice schvaluje Krajský úřad Olomouckého kraje.

Od 3. do 30. 6. budou stavební práce probíhat za úplné uzavírky mimo autobusů MHD. Následně v termínu od 1. 7. do 26. 8. už bude uzavírka platit i pro MHD. Aktuální jízdní řády zveřejní dopravní podnik na webových stránkách a informace budou vyvěšeny i na dotčených autobusových zastávkách.

Vlastimil Blaťák