Kvíz HN: Znáte dobře staré názvy olomouckých ulic?

Myslíte si, že znáte všechno o olomouckých ulicích? S největší pravděpodobností nemáte pravdu! Připravili jsme pro vás speciální retro kvíz, který prověří vaše znalosti a bezpochyby vás i něco nového naučí. Pusťte se do toho a ukažte, že jste skutečným expertem na Olomouc!

1. Od Dolní brány v dnešní Lafayettově vedla Zelená ulice. Její název vznikl zřejmě zkomolením německého označení Greinergasse, v překladu Plačtivá ulice. Kvůli čemu jí tak patrně říkali?

a) Kvůli tomu, že vedla na tehdejší hřbitov.

b) Kvůli tomu, že tam často pršelo a ulice byla stále mokrá.

c) Kvůli tomu, že tam byl velmi často slyšen pláč a naříkání lidí, kteří tam bydleli.

2. Tato ulice vznikla v roce 1889 a do počátku 20. století byla označována jako Stromořadí, německy Allestrasse, protože tehdy byla lemována řadami stromů. Poté byla jen na tři roky přejmenována na třídu císaře Viléma. To podle Viléma II. Pruského, posledního německého císaře a pruského krále, který nastoupil na trůn ve svých 29 letech a s velkými ambicemi. O jakou ulici se v současné době jedná?

a) Palackého

b) třída Kosmonautů

c) třída Svobody

3. Je kolmá na Svatoplukovu ulici. V této městské části se nachází taktéž Oldřichova ulice. Jak se nazývá název této ulice, jejíž současné znění bylo definitivně potvrzeno v roce 2007?

a) Denisova

b) Jaromírova

c) Michalská

4. Tato ulice kolmo spojuje dvě řeky, které protékají Olomoucí, Moravu a Bystřici. Jméno dostala po jednom z profesorů Slovanského gymnázia, který se zapsal do historie města rozsáhlou buditelskou činností. Jak se tato ulice nazývá?

a) Praskova

b) Dukelská

c) Wanklova

5. Ulička z neředínské návsi od kapličky k východu ztratila komunikační funkci po výstavbě nových domů kolem ulice Družstevní. Název byl v roce 1996 uplatněn v Chomoutově. Jak se tato ulice nazývala mezi lety 1925-1982? Zrušena byla v roce 1982.

a) U Dvora

b) Pod Letištěm

c) Krátká

6. Po kom se jmenuje Polívkova ulice?

a) Václav Polívka

b) Bolek Polívka

c) František Polívka

7. Když se začalo ve 13. století stavět město, tak se vytvořily jiné ulice, které spojovaly město s hradem, například Ostružnická nebo Pekařská. Kupci, obyvatelé a jiní návštěvníci začali používat jiné ulice a přestali po ní chodit. Tím pádem šenkýři, hokynáři a řemeslníci, kteří v ní sídlili, přišli o mnoho zákazníků, a tedy i šanci zbohatnout a ulice se stala méně frekventovanou a vyhledávanou. O jakou ulici se jedná?

a) Ztracená

b) Opletalova

c) Ostružnická

8. Na konci této ulice byla u jednoho z ramen Moravy zřízena městská vodárna a ulička ji pak spojovala s centrem města. O jakou ulici, nesoucí své jméno od poloviny 16. století, jde?

a) Vodičkova

b) Vodární

c) Řepčínská

9. Ulička se jmenovala Školská, protože směřovala z Horního náměstí k několika školám, které sídlily v Purkrabské ulici. Jednu dobu zde sídlilo Slovanské gymnázium. V roce 1939 pak magistrát název Školská upravil na Školní. Jaký název jí patřil před názvem Školská?

a) Krapkova

b) Koželužská

c) Kuželková

10. V roce 1919 se k Olomouci připojila obec, kde byl prostor pro rozšiřování města. Postupem času zde vzniklo mnoho ulic pojmenovaných podle žurnalistů, kteří se na konci 19. století zasadil o to, aby byla Olomouc více česká a podporovali zde vlastenectví. Vedení města pak použilo jejich jména pro rodící se ulice v této bývalé obci. O kterou konkrétní městskou čtvrť se v současné době jedná?

a) Bělidla

b) Lazce

c) Černovír

Výsledky kvízu

1a, 2a, 3b, 4a, 5c, 6c, 7a, 8b, 9c, 10 b

Vyhodnocení

0-3 správných odpovědí: Nevadí, každý začátek je těžký. Ukázalo se, že historie olomouckých ulic není zrovna vaše parketa. Nezoufejte, studiem můžete své schopnosti výrazně zlepšit. Každá výzva je příležitostí k učení a růstu. Nebo se příště zaměřte na kurzy, kde vaše znalosti budou větší.

4-6 správných odpovědí: Dobrá práce! Vaše znalosti se nacházejí na solidní úrovni, ale máte ještě prostor pro zlepšení. Některé otázky vám mohly připadat obtížné, ale prokázali jste schopnost si poradit. Pokračujte v tréninku a brzy dosáhnete vyšší úrovně.

7-10 správných odpovědí: Výborně! Ukázali jste skvělé znalosti o historii olomouckých ulic. Několik málo přehlédnutí vás neodradilo a celkově jste prokázali, že toho o tomto městě víte opravdu hodně. Na to si dejte skleničku!

Jindřich Blaťák