Jediný krytý bazén na Jesenicku v listopadu zavře. Rekonstrukci se podařilo prosadit po více než půlstoletí provozu

Krytý plavecký bazén v České Vsi, postavený na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, se po více než půlstoletí provozu konečně dočká rekonstrukce. Klíčem k ní je krajská dotace ve výši 150 milionů korun, práce začnou už v listopadu letošního roku. Jediný krytý bazén na Jesenicku se tak na dva roky uzavře.

Přesně třiapadesát let je v provozu krytý bazén v České Vsi, jediný v celém okrese. Když před lety padly plány na vybudování druhého krytého sportoviště v nedalekém Jeseníku, rozhodlo zastupitelstvo v České Vsi dále již rekonstrukci neodkládat. Nyní se s využitím krajských peněz konečně podaří.

„Jsme jediná krytá pětadvacítka v okrese, jen ještě v Javorníku je malý školní dvanáctimetrový bazén. Když v roce 2015 padly plány na vybudování krytého bazénu v Jeseníku, rozhodlo naše zastupitelstvo, že se do rekonstrukce pustíme. Alerspoň jeden bazén být v okrese musí,“ říká ředitel Vodního světa Česká Ves Roman Michálek.

Bazén je v provozu přes padesát let, a během roku je vytížen od rána do večera. V dopoledních hodinách plaveckými kurzy dětí, odpoledne slouží veřejnosti a ve večerních hodinách například přípravě kajakářů nebo pro organizovaná plavání maminek s dětmi.

Sto padesát milionů od kraje, bazén otevře za dva roky

Česká Ves dlouho dávala jesenickému projektu přednost, ale poté, co jeseničtí svoje plány vzdali, začala hledat cesty k rekonstrukci zastaralého sportoviště. Tu nyní po devíti letech může spustit, především díky krajské dotaci.

„Rekonstrukce začne v listopadu, a je předpoklad, že potrvá dva roky. Sto padesát milionů z kraje je velmi štědrá dotace, tvoří šedesát procent celého rozpočtu. Osmdesát milionů přidají obce z jesenického okresu, dvacet milionů samotná Česká Ves,“ říká ředitel. Obec se současně bude snažit i o dotaci z Národní sportovní agentury, která by kraji i obcím mohla narozpočtované finance ušetřit na jiné projekty.

Rekonstruovaný bazén, který by měl otevřít pro plavce v roce 2026, nabídne stejně jako ten dnešní pětadvacetimetrovou čtyřdráhu, nově vznikne přístavba do zahrady a relaxační část s whirlpoolem a s brouzdalištěm pro děti.

Vlastimil Blaťák