Pod okny najednou začali běhat ozbrojenci. Neohlášené armádní cvičení vyděsilo školáky dvou škol

Nikomu neohlášené armádní cvičení v hejčínské budově „Golem“ dnes dopoledne narušilo výuku ve dvou školách v Olomouci, ani jedna o armádní akci neměla žádné zprávy. Ty nedostala ani komise místní části a místní jsou oprávněně pobouřeni. Věc bude příští týden řešit zasedání bezpečnostní rady města.

O cvičení 601. skupiny speciálních sil generála Moravce z Prostějova v hejčínském Golemu nikdo nevěděl. Opuštěná budova se ve čtvrtek dopoledne stala centrem tréninku armády, vedle sídlící Gymnázium Hejčín ani přilehlá Waldorfská škola a školka o ničem nevěděly.
Ukrajinské dítě, které si pamatuje válku, zažilo šok
„Šlo o dokonalou ukázku toho, jak se to dělat nemá,“ uvedl na sociálních sítích tajemník komise místní části Hejčín Aleš Vánský a potvrdil, že ani komise neměla o chystaném cvičení vůbec žádné informace.
„Golem je mezi třemi školami. Je tu více než tisíc dětí. Představte si, jak desítky metrů od dětí leží a chodí zakrvavení figuranti, běhají vojáci, a to vše za ohlušující střelby. A to se dnes stalo. Povolit to na tomto místě je samo o sobě poněkud nevhodné, a pokud to cvičení tedy nešlo udělat jinde, tak měla být předem informována veřejnost, aby se mohla na skutečnost cvičení připravit,“ uvedl rozhořčeně.
Podle jeho informací děti z Waldorfské školy ve třídách brečely strachy. „Dítko, které přijelo z Ukrajiny a zažilo tam válku, zažilo dnes naprosté psychické peklo z kterého se bude dlouho dostávat a není samo. Studenti hejčínského gymnázia, vědomí si dobře událostí z Filosofické fakulty z Prahy, se nemuseli vyděšeně ptát vyučujících, kde se střílí a co se děje. Vyučující to stejně nevěděli,“ říká Vánský.
Panika ovšem zachvátila celý Hejčín, neinformovaní lidé volali státní policii. Komise městské části zasedala naposledy v úterý, tedy dva dny před cvičením, nedostala ale k celé akci žádné informace. „Rozhodně budeme věc řešit příští týden na zasedání bezpečnostní rady města,“ dodal Vánský.
Vlastimil Blaťák