Olomoucká ZOO ukázala první fotky mláděte mravenečníka, takhle se tulí k mamince!

V polovině května přivedla v olomoucké ZOO samice mravenečníka čtyřprstého na svět mládě. vážící 425 gramů. Nyní ZOO ukázala jeho první snímky. Naživo zatím mláďátko nespatříte, odchov pro minimalizaci rizik probíhá v zázemí.

„Mládě prosperuje, přibývá na váze, která dosáhla už 700 g. Zasloužilá matka, která před ním přivedla na svět už 3 potomky, se o něj pečlivě stará. Dnes jsme k němu pustili, byť jen na chvíli, našeho fotografa, a tak se můžeme podělit o tuto zprávu s ostatními, jelikož odchov pro minimalizaci rizik probíhá v zázemí,“ uvádí ošetřovatelka Hana Dostálová.

ZOO Olomouc patří na území České a Slovenské republiky k jedněm z mála chovatelů, kterým se současně daří mravenečníka čtyřprstého i úspěšně rozmnožovat. S jeho chovem započala v roce 2003 díky prvnímu chovnému páru, který byl tehdy dovezen do Česka. K dnešnímu dni se v ZOO Olomouc narodilo dvacet mláďat.

Mravenečník denně sní 15 tisíc mravenců a termitů

Stromoví mravenečníci se ve volné přírodě vyskytují běžně, avšak jejich odchov v péči člověka je problematický. Důvod obtížného odchovu mravenečníků se přičítá nepřítomnosti termitů v potravě.

„Na krmení jim v zahradě podáváme kaši, kterou tvoří jemně namleté maso s vejci, banány, kvalitními granulemi pro psy bez lepku, minerály a vitaminy. Trávicí funkci podporujeme rašelinou. Další důvod, proč se mravenečníky v zajetí nemusí dařit rozmnožovat, může být i sestavení chovného páru a vytvoření vhodných podmínek panujících v tropických pralesích. Mravenečníci denně sežerou až 15 tisíc mravenců a termitů. Spolu s nimi spolykají kamínky a písek, kterýi v žaludku s pomocí žaludečních šťáv rozmělňují mravence, a tím podporují trávení,“ uvedla za Zoologickou zahradu tisková mluvčí Iveta Gronská.

Tisková zpráva