Hrozba bouřek na Moravě trvá. Podle meteorologů může být páteční podvečer úplně nejhorší

Seriál silných bouřek v Česku zatím nekončí. Meteorologové očekávají i na Olomoucku v pátek velmi silné bouřky doprovázené nárazy větru až kolem 90 km/h, s většími kroupami s průměrem přes 2 cm a s přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny i kolem 50 mm, v opakovaných bouřkách nebo kombinaci s deštěm může ojediněle napršet i kolem 70 mm. Utíkejte se schovat.

Intenzivní srážky mohou způsobovat lokální zatopení, rychlý odtok vody z krajiny a prudké rozvodnění i menších vodních toků.

Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Při nasyceném povodí předchozími srážkami je v orograficky členitém terénu pravděpodobný vznik přívalové povodně,“ uvedli meteorologové v páteční výstraze pro Olomoucko.

Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, hrozí výpadky v energetice, problémy v dopravě. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami. „Je nutno zajistit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Při řízení vozidla v bouřce se snažte snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně, sledovat dopravní zpravodajství. Nevstupujte a nevjíždějte do proudící vody a zatopených míst,“ varují meteorologové.

Doporučení ke zmírnění následků jevů
  • V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací apod.
  • Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami.
  • Pro omezení škod silným nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
  • Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, nemocným a starším občanům a nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
  • Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.
  • Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách, při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).

 

Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupu z meteorologických radarů v mobilní aplikaci ČHMÚ nebo na webových stránkách www.chmi.cz.

Vlastimil Blaťák