Za Přísahu a Motoristy kandiduje do Evropského parlamentu i Antonín Staněk. Kdo z Olomoucka ještě touží po Štrasburku?

Zajímavý pohled nabízejí kandidátní listiny do Evropského parlamentu. Kandidátů z Olomoucka je na nich oproti ostatním krajům málo, některá jména ale zaujmou. Za Přísahu a Motoristy například kandiduje někdejší olomoucký primátor Antonín Staněk.

Kandidátka „Přísaha a Motoristé“ nabízí bývalého primátora Olomouce a ministra kultury Antonína Staňka na třetí pozici. Ten má za sebou v posledních letech velmi zajímavou stranickou historii. Členem sociálních demokratů byl do roku 2021, před dvěma lety pak kandidoval do Senátu na Bruntálsku a poměrně dlouho hledal novou „stáj“. Spekulovalo se o Zimolově jihočeské straně Změna 2020, a jednání tehdy potvrdil i sám Jiří Zimola. Následně prosakovaly zprávy o tom, že by měl Staněk kandidovat za KSČM, nakonec se tak stalo na kandidátce Přísahy. Do evropských voleb nyní „stáj“ nezměnil.

Majerová jako trojka SPD a Trikolóry, ANO posílá do boje Tomáše Sýkoru

Jako trojka kandidátky SPD a Trikolóra kandiduje do Evropského parlamentu jednapadesátiletá Zuzana Majerová. Ta den poté, co jí skončil v říjnu 2021 poslanecký mandát, nastoupila na nemocenskou, která se jí počítala z poslaneckého platu. Jako důvod uvedla, že již dlouho trpí progresivní formou roztroušené sklerózy. Majerová přitom stále zůstává předsedkyní Trikolory, neomezuje své politické aktivity, v roce 2022 kandidovala do Senátu, nyní do Evropského parmanetu. Na stejné kandidátce je dále na osmnáctém místě Martin Malášek z Hranic.

Kamila Navrátilová, starostka obce Cholina, kandiduje jako číslo devět uskupení SEN 21 a Volt do Evropského parlamentu. Na stejné kandidátce pak figuruje na předposlední, pětadvacáté pozici i podnikatel Marek Novotný z Olomouce.

Osmašedesátiletý Dušan Kvetovský z Olomouce, který se uváudí jako skladatel a zpěvák, je číslem devět na kandidátce Česká republika na prvním místě (lídrem je Ladislav Vrabel).

Zelení nominovali z Olomoucka šestatřicetiletého genealoga Radka Oceláka ze Šumperka jako stranickou osmnáctku.

ANO posílá do boje ze dvanáctého místa Tomáše Sýkoru.

Dvě místa získali kandidáti z Olomoucka na kandidátce SPOLU. Ze třináctého místa kandiduje za SPOLU člen KDU-ČSL, starosta Slatinic Ondřej Mikmek, na sedmnáctém mítě téže kandidátky se nachází za ODS politolog Petr Sokol.

Za Svobodné kandiduje na čtyřiadvacátém místě pětapadesátiletý ředitel společnosti ONYX engineering a expert strany pro kryptoměny Bohuslav Coufal, dvojkou Socdem (pvodní sociální demokracie) je Daniela Ostrá, odborná asistentka Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého. Starostové a osobnosti pro Evropu vysílají do boje ze čtvrtého místa Radima Sršně z Dolních Studének.

Piráti posílají ze čtyřiadvacátého místa Viktora Ticháka, který se na kandidátce uvádí jako univerzitní pedagog, lingvista, náměstek primátora města Olomouce pro kulturu, cestovní ruch a školství.

Na kandidátce uskupení Referendum – Hlas Lidu je šestá Veronika Khol z Litovle.

Zdaleka nejbohatší zastoupení kandidátů z Olomoucka má uskupení kandidující pod názvem Pro vystoupení z EU. Dvojkou je Pavel Mužný, předseda místní SPR-RSČ, nominaci Moravanů na stejnou kandidátku získal z Olomouce i Michal Hozák na osmém místě, Jiří Dufek na desátém, Hanuš Keclík z Dolního Újezdu na jedenáctém, Radka Březíková z Hranic na třináctém, Tomáš Skoumal z Bludova na šestnáctém, Olga Schwarzerová na osmnáctém, Josef Bartošek z Hranic na dvacátém, Viktor Novotný z Olomouce na dvacátém druhém, Václav Šlancar z Litovle na dvacátém pátém, Dalibor Kuba na dvacátém šestém a Zdeněk Pírek z Uničova na dvacátém sedmém.

Vlastimil Blaťák