Řekni, kde ty prachy jsou? Nový díl satirického pořadu Vysílá Blaťák vysvětluje kauzu Sigma

Nový díl satirického pořadu Vysílá Blaťák je tady! Tentokrát si bere na paškál podivuhodné majetkové přesuny a zvláštní prodeje pozemků fotbalového klubu Sigma Olomouc a zcela jednoduše a didakticky vyvrací narativy, které šíří pan předseda představenstva Petr Konečný. Především ten, že „museli“ prodávat pozemky. Nemuseli.

Situace vzdoru veřejnosti vůči vedení fotbalového klubu Sigma Olomouc dospěla do stadia širokého občanského nepokoje, jehož vyjádřením je za poslední měsíc jak konstruktivní kritika z různých stran, tak i například radikální akce s prasečími hlavami. Otázkou zůstává, do jaké míry si za tak razantní projev může vedení klubu samo.

V nesčetných stanoviscích, které ústy předsedy představenstva Petra Konečného vedení klubu za poslední měsíc vydalo, zaznívají totiž stále dokola minimálně dva narativy, které dráždí lidi, a které se nový díl Vysílá Blaťák snaží zcela vyvrátit.

„Museli“ jsme prodat pozemky, říká Petr Konečný. Hovoří pravdu, nebo si lže do kapsy?

Ze všech – mnoha – „stanovisek“, které vedení Sigmy Olomouc v posledních týdnech vydalo, svítí jako červená kontrolka několik zarážejících věcí. Za prvé je to totální nepochopení, proč se vlastně lidé v Olomouci bouří.

„Seminární práce“, které nyní v reakci na kritiku zveřejňuje pan předseda představenstva, nemají za cíl nic jiného, než se – úzkým pohledem profesí právníka s klapkami na očích – vyvinit z eventuální trestní zodpovědnosti při nedávných prodejích hřiště s umělkou (a snažit se naopak učinit trestně zodpovědnými novináře), a zdůraznit legálnost celého procesu, čímž má být věc veřejnosti „vysvětlena“.

Ovšem všechna kritika mířila od počátku zcela jiným směrem – a to na celou řadu pochybení v manažerském smyslu, a na zjevnou neschopnost řídit obchodní korporaci, ke škodě klubu, ke škodě fotbalu, ke škodě akcionářů, kteří prokazatelně přišli o peníze. Vysílá Blaťák celou situaci vysvětlí.

Vedení klubu s oblibou šíří narativ, že kritici škodí fotbalovému klubu. Pravda je ta, že neškodí, a dokonce se proti němu ani nijak nevymezují, neboť ho milují. Kritici se vymezují výhradně vůči jeho vedení. To si o další a další projevy nespokojenosti samo říká všemy svými mediálními výstupy, které jsou jako z učebnic normalizačních prohlášení. Skoro by se chtělo čekat, kdy se na stránkách klubu dočteme variaci na citát z klasika, že „v žádné zemi, ani rozvojové, ani socialistické, ani kapitalistické, neexistuje, aby patnáctiletý děti odvolávaly vedení klubu, nebo určovaly, kdo jím má být!“

A pak je tu ten hlavní narativ – totiž, že klub „musel“ prodávat pozemky. To je to, oč tu od začátku běží! O to, že klub před lety disponoval nějakým majetkem, a dnes nemá skoro žádný. O to, že se sestupem do druhé ligy dostal do svízelné finanční situace, a slovy pana předsedy „musel“ prodat hřiště.

Jenže doopravdy nemusel. Klub měl tisíc jiných, lepších cest, jak celou věc s propadem příjmů akciové splečnosti po sestupu v roce 2016 řešit. Povídačka o tom, že „musel“, je jen zástěrkou skutečného příběhu. Klub svoje hřiště prodal, protože je prodat chtěl, ne protože musel.

Teď se ptejme, proč, a ve prospěch koho.

Nový díl Vysílá Blaťák uvádí do souvislostí již známá fakta, ale připomíná také několik archivních materiálů, které v kontextu dneška působí až komicky – a jednoznačně dokladují, že klub řídí za posledních dvanáct roků lidé, kteří vůbec nevědí, o čem vlastně hovoří.

Věříme, že videoformát vysvětlí věc natolik jednoduše, že všechny otázky budou jednou provždy zodpovězeny, a umožní věc pochopit i těm, kteří ji chápat zatím ještě nechtěli.

Redakce