Proč si vypěstovat vlastní zeleninu? Rozdíl v chuti poznáte, říká Jiří Komzák z Florcentra

Důvod, proč si vypěstovat na zahrádce nebo na terase vlastní zeleninu, se v průběhu let změnil. Z prosté finanční úspory je dnes hlavním motivem především chuť vlastní, kvalitní zeleniny, která se s kupovanou nedá srovnat. Sezóna právě začíná!

„Na pěstování zeleniny není nic složitého,“ říká Jiří Komzák, výkonný ředitele olomoucké zahradnické společnosti Florcenter. „Spíše jde o výběr vhodného stanoviště. Odrůdy co patří do skleníku, aby byly ve skleníku, a ty co mají být na záhonu, aby byly na něm. Důležité přitom je aby měla zelenina dost prostoru. Nedoporučuji vysévat a vysazovat příliš nahusto, protože potom nesklidíme víc, ale naopak méně. Rostliny se trápí, stíní si,“ říká Komzák.

Vlastní zeleninu vždycky poznáte podle chuti

Nejčastějším důvodem pro pěstování vlastní zeleniny je dnes samozřejmě hlavně chuť, která je nesrovnatelná s tím, jak chutná většina zeleniny z prodeje. Pokud tedy chcete, aby vaše rajče bylo skutečným rajčetem, paprika paprikou, a aby okurek byl voňavý, křupavý a šťavnatý, na nic nečekejte a utíkejte pro ty správné sazenice.

Pokud hledáte radu, zapamatujte si tu hlavní – důležité je najít správnou odrůdu na to správné stanoviště. A protože doma nebudete pěstovat nikdy všechno, je dobré si uvědomit, že každý druh zeleniny se pěstuje maličko jinak.

„Pro úspěch pěstování je klíčová ta správná odrůda. Někdo má třeba rád klasické okurky, někdo zase hadovky. Stejně tak u rajčat část lidí preferuje cherry rajčátka, a jiní milují klasickou odrůdu Tornádo. Na poradenství se ve Florcenteru specializujeme. Jde samozřejmě také o to, že některé odrůdy jsou vhodné na záhon a jiné na balkóny a terasy, do nádob a do truhlíků,“ vysvětluje Jiří Komzák. „My umíme poradit, zatím co ve většině marketů tato služba chybí,“ říká.

Doporučuje se při domácím pěstování zamyslet i nad tím, co dokážete sníst a uskladnit. „Nemá cenu si napěstovat padesát kilo cibule, pokud ji nemáte kde skladovat,“ říká s úsměvem.

Trendy dneška: hlavně plodová zelenina

Dobou se mění i požadavky zákazníků, a namísto cibule nebo mrkve dnes domácnosti pěstují především plodovou zeleninu – zmíněná rajčata, ale i papriky, lilky, nebo melouny. „Plodová zelenina je trend, je dnes lidem bližší. Zákazníkům lze určitě doporučit, aby vyzkoušeli roubovanou zeleninu, která je odolnější a má vyšší výnos. Právě dopěstováváme i méně obvyklé druhy, mochyně nebo pepino, chutí a vůní je podobné medovým melounům či melounům cantaloupe,“ sděluje Jiří Komzák.

Jak na rajčata – box po článkem

Častým problémem pro domácí pěstiletle je plíseň bramborová. Abyste jí předešli, nechejte si poradit a vybírejte odrůdy, kterou jsou k bramborové plísni méně náchylné. Více vydrží roubovaná rajčata, a snažte se dodržovat mezi jednotlivými rostlinami dostatečné rozestupy, aby stihly osychat – bramborová plíseň se totiž šíří v kapce vody. Preventivním postřikům se alespoň občas asi nevyhnete. Pečlivě také odstraňujte spodní listy a vylamujte zálistky, důležitá je pro rostlinu také dostatečná opora, aby se nedotýkaly země.

 

Vlastimil Blaťák