Péče o letničky a balkónovky, aby vydržely celé léto: pro radu si jděte do Florcenter

Krásný balkón plný barevných květů můžete mít také. Důležitý je výběr správných odrůd na to správné místo a adekvátní péče. V olomouckém Florcenteru vám vždycky rádi poradí, jaké květiny nakoupit, pokud například odjíždíte na dovolenou.

Pracovníci z Florcenter v posledních letech registrují drobnou změnu nákupních zvyklostí balkónovek a letniček. „Jsou na ústupu klasické převislé muškáty, naopak přibývá zájem například o okrasné kopřivy a obecně o rostliny s okrasných listem. Čím dál žádanější jsou také barevné kvetoucí mixy, přibývá zájmu o kombinace už sesázené v jednom hrnku, nebo o kombinace tří barev od jednoho druhu, či dokonce o kombinace tří různých druhů, které ladí barvou a vzrůstem,“ říká provozní ředitel olomoucké společnosti Florcenter Jiří Komzák.

Co dokáže zavlažovací truhlík? Umí toho hodně, ale nechejte si před nákupem poradit

Aby bylo pěstování květin na balkónech úspěšné a aby i ten váš letos hýřil barvami a květy, je nezbytná pravidelná péče, na kterou si musíte najít čas. „Je vždycky nutné myslet na to, aby měly rostliny dost vody, a aby frekvence zalévání byla nastavena správně. Kamenem úrazu bývá často příliš malý truhlík, který v horkém létě rostlině nestačí,“ vysvětluje Komzák.

Pracovníci společnosti Florcenter jsou proto připraveni všem zájemcům poradit se vším, co je může zajímat. „Rádi poradíme jak správnou velikost nádoby, tak i třeba ohledně samozavlažovacího truhlíku, který může výrazně pomoci,“ uvádí.

Samozavlažovací truhlíky mohou být řešením pro všechny, kteří cestují a nemohou se věnovat úplně pravidelné zálivce. Většina z nich má dostatečně velkou zásobárnu vody s hladinoměrem a otvor pro zalévání a přepad vody. „Ani samozavlažovací truhlík vás ale nespasí, pokud cestujete na týden a více třeba na dovolenou,“ upozorňuje Jiří Komzák. V takovém případě je naprosto nezbytné zalévání někomu svěřit.

Obchodníci registrují nárůst zájmu o surfínie a jejich odrůdy. Milují slunce, jako Vy

Už jste slyšeli o dnes módních potuniích? Tyto úžasné květiny jsou, jak název napovídá, vyšlechtěny z petúnií. Jsou známé svými nádhernými, převislými květenstvími, a byly vyšlechtěny přímo k tomu, aby byly vhodné pro závěsné koše, květinové nádoby a kontejnery. Tyto rostliny jsou oblíbené pro bohaté květenství a svou schopnost rychle pokrýt a ozdobit zavěšené nebo nízké nádoby. Zájem o ně je rok od roku vyšší, což potvrzují i odborníci ze společnosti Florcenter. Pěstovat je zvládne každý, pouze si musí být vědom toho, že tak jako i jiné letničky a balkónovky, potřebují opravdu hodně slunce, živin a vody..

Slunce u nás v létě nebývá problémem, horší bývá naopak vybrat balkonovku vysloveně do stínu. Většina balkónovek, když pomineme fuchsie nebo begónie, mají právě rády plné slunce a plně osluněné stanoviště je pro ně lepší, budou bohatěji kvést,“ říká Jiří Komzák.

Vlastimil Blaťák